У Росії хочуть домогтись від України заборони постачань зброї до Грузії

Архівна фотографія. Зруйнований житловий будинок у грузинському місті Ґорі внаслідок удару російської авіації. Серпень 2008 р.

Федеральна служба з військово-технічної співпраці (ФСВТС) Росії веде з Україною «діалог про заборону постачань озброєння та військової техніки до Грузії», заявив заступник директора цієї Служби Костянтин Бірюлін.

Як сказав він в інтерв’ю російському агентству «Інтерфакс – Агентство військової інформації», «щось у цих переговорах вдається, щось ні».

Зокрема, заявив він, сторони нещодавно підписали угоду про контроль над переносними зенітними ракетними комплексами, щоб полегшити контроль за переміщенням цього озброєння при постачаннях до третіх країн, серед того й до Грузії.

За словами Бірюліна, в Україні є «прагматичні люди, які чітко оцінюють ситуацію і занепокоєння російської сторони постачаннями озброєння до Грузії».

Росія після минулорічного нападу на Грузію не раз зверталася до України з претензіями, що грузинське військо вбивало російських нападників саме українською зброєю, і вимагала негайно припинити продаж озброєнь до Грузії з Україні та інших держав.

В Україні у відповідь відкидали ці претензії і наголошували, що торгівля зброєю з Грузією є цілком законною і відповідає міжнародному законодавству, а тому Росія не має права вказувати Києву, з ким і чим торгувати.

На початку року президент Росії видав указ, за яким його країна має розглядати можливість вжити «спеціальних економічних заходів» до будь-якої країни, яка продає Грузії військову продукцію, а якщо така продукція ще й є російської чи радянської розробки або виробництва, то й розглядати можливість обмежувати чи й припиняти з такими країнами свою військово-технічну та військово-економічну співпрацю.