ФБР США критикує Шотландію, що засудженого за Локербі відпустили

Директор Федерального бюро розслідувань США Роберт Муллер різко скритикував міністра юстиції Шотландії Кенні МакАскілла за його рішення звільнити з в’язниці смертельно хворого лівійця, засудженого за звинуваченням у теракті в американському літаку.

Як мовиться в заяві Муллера, рішення МакАскілла перетворює правосуддя на «посміховисько» і «приносить задоволення терористам у всьому світі».

Влада Шотландії заявляє, що провела широкі консультації і в Великій Британії, і зі Сполученими Штатами, і вважає, що рішення відпустити з гуманних міркувань невиліковно хворого на рак Абдель-Бассета Алі аль-Меґрахі помирати до Лівії правильне.

Аль-Меґрахі був єдиним засудженим у справі про вибух пасажирського літака американської авіакомпанії Pan Amerіcan 1988 року над шотландським містечком Локербі, внаслідок якого в літаку й на землі загинули загалом 270 осіб, головно американців.

Роберт Муллер був у той час одним із керівників розслідування в цій справі.

Абдель-Бассет аль-Меґрахі не визнає своєї вини й твердить, що був засуджений на довічне ув’язнення помилково. У його справі є моменти, які, як іноді вважають, дають підстави сумніватися в справедливості вироку.