Польські історики спростовують твердження російської розвідки

Польські історики спростовують твердження Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Росії про співпрацю польського державного діяча часів Другої Речі Посполитої Юзефа Бека з німецькими спецслужбами.

За повідомленням кореспондента УНІАН у Польщі, про це історики заявили, коментуючи відповідну інформацію, розміщену на сайті СЗР Російської Федерації.

«Це свинство, звичайна брехня та сталінська пропаганда», – сказав історик Анджей Фрішке в ефірі програми 24 Godziny на телеканалі TVN.

Він заявив, що історія в сучасній Росії стала політичним інструментом.

«Виходять з того, що можна набрехати й це ніхто не спростує», – сказав Фрішке.

Журналіст, історик Даріуш Балішевський назвав оприлюднену СЗР Росії заяву «звичайною провокацією», нагадавши, що Юзефа Бека звинувачували у співпраці з німцями ще за часів Радянського Союзу.

Водночас обидва історики назвали «безглуздою» серйозну дискусію на тему «сенсаційних матеріалів» російських розвідників, зауваживши, що не можна залишити без відповіді цю справу, якщо про неї згадає під час свого візиту до Польщі 1 вересня глава уряду Росії Володимир Путін.

Також заступник міністра закордонних справ Польщі Яцек Найдер заявив, що МЗС дуже обурене звинуваченням польського державного діяча Юзефа Бека (1894-1944) в тому, що він був агентом Німеччини.

Цього тижня в російських ЗМІ з’являлись публікації, в яких журналісти та історики звинувачують Польщу в тому, що вона першою почала співпрацювати з гітлерівською Німеччиною і намагалась домовитись з нею спільно напасти на Радянський Союз.

1 вересня у Гданську відбудуться заходи, приурочені 70-й річниці початку Другої світової війни, в яких візьмуть участь глави урядів із близько 20 країн, серед яких прем’єр-міністр Росії Володимир Путін і канцлер ФРН Анґела Меркель.