Екіпаж «Аріани» годують помиями та обіцянками – близькі моряків

Київ – Чотири місяці перебуває у полоні грецьке судно «Аріана» з українським екіпажем на борту. Погана вода та їжа, а відтак і шлункові хвороби знесилюють моряків, кажуть близькі полонених. Тим часом пірати, які утримують корабель, зменшили суму викупу до трьох мільйонів, проте судновласник поки не погоджується на неї. Учасники ж переговорів із піратами від України та Греції – подробиць не розголошують.
Уже чотири місяці перебуває у полоні грецький корабель «Аріана» з вантажем сої. Його екіпаж, 24 українські моряки (серед яких двоє жінок), перебувають у полоні з 2 травня. Лише час від часу їм дають змогу надіслати листа на батьківщину електронною поштою, телефонного зв’язку з ними немає. В одному з таких листів кухар «Аріани» Лариса Салинська повідомила, що в неї народилася мертва дитина, і вона потребує медичної допомоги. Тепер Лариса, за словами її товариша Сергія Юзвака, медичну допомогу вже отримала. Натомість виникла загроза здоров’ю та життю усіх членів екіпажу.

«Продукти в них закінчилися, їх годують відходами, – каже Сергій Юзвак. – Привозять з материка гнилий рис, іржаву, брудну воду, і годують. В усієї команди вже проблеми зі шлунком. Якщо переговори затягнуться, пірати обіцяють вбити членів екіпажу. Вони весь час це обіцяють. Раніше пірати вимагали викуп у розмірі сім мільйонів доларів, але вже погодилися на три. Зараз на корабель для участі у переговорах має прибути головний пірат, однак господар корабля не хоче платити».

Затягнені переговори та інформаційна блокада

Компанія «Укркрюїнг», яка влаштувала моряків на «Аріану» і бере участь у переговорах щодо їхнього звільнення, надавати будь-яку інформацію відмовляється. «Ми жодної інформації нікому не надаємо. Телефонуйте до МЗС» ,– так відповіли Радіо Свобода в компанії.

Міністерство закордонних справ деталей переговорного процесу теж не розголошує. Є лише повідомлення на сайті МЗС про те, що переговори йдуть складно і що відомство «вживає всіх необхідних заходів для швидкого звільнення заручників. Крім того, посольство України в Греції постійно контактує з компанією-оператором для якнайшвидшого вирішення цієї проблеми».

Натомість родичі полонених вважають, що держава покинула моряків напризволяще.

Валентина, мати Лариси Салинської, зазначає: «Хоч головою об стіну бийся – куди лишень не зверталися! Я маю ксерокопії цих звернень. Всі кивають на судновласника. А всі інші допомогти нам не спроможні, бо все впирається в гроші. Ющенко нещодавно говорив, що коштів на це немає. Дочка пише, що вона не отримала нормальної медичної допомоги, що вони перебувають у жахливих умовах. А господар корабля заспокоює, мовляв, це чергова провокація піратів».

Про піратські провокації говорить і компанія «Укркрюїнг». Нещодавно вона заявила журналістам, що листи про критичну ситуацію на кораблі пишуться на вимогу піратів.

Схожої точки зору дотримується і учасник переговорів із піратами, юрист грецької компанії «Ол Оушнз Шіпінг» Спірос Мінаш.

«Ми продовжуємо переговори. Нам точно відомо, що команді нічого не загрожує, – каже представник судновласника. – Я не можу назвати конкретну суму викупу, на якій зараз зупинилися. Піратам це не сподобається, а отже, зашкодить переговорам».

Україна має долучитися до боротьби з піратством – експерт

Те, що пірати зменшують суму викупу, ознака того, що переговори близькі до завершення, припускає російський експерт із боротьби з піратством, колишній моряк Михайло Войтенко.

«Сподіваюся, що судновласник погодиться на суму, запропоновану піратами. Хоча насправді вона завелика. Україна нічого не може зробити, хіба що тиснути на судновласника. Боротьба з піратством має бути спільною справою всіх держав, тому звинувачувати в чомусь Україну – безглуздя. Інша річ – компанія «Укркрюїнг». Вони переконують, що з екіпажем все добре, але насправді дбають лише про свою безпеку, а не про безпеку моряків, яких наймають на роботу», –обурюється Михайло Войтенко.

Найкраще, що може зробити Україна для полонених співвітчизників – це взяти посильну участь у міжнародних системах боротьби з піратами, які зараз формуються, вважає директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Треба просто домовлятися, чим ми можемо допомогти цим системам. Щоб у випадку нападу піратів на наші прохання по допомогу ці сили давали адекватну відповідь», – зауважив пан Сунгуровський.

За його словами, така відповідь зазвичай не є безкоштовною. І наразі не відомо, чи має Україна сили і засоби для такої участі. Сьогодні у піратському полоні перебувають 26 моряків пострадянських країн. Серед них 24 українці.

(Київ – Прага)