«Мегаштрафи». У міліції хочуть суворіше карати нетверезих водіїв

Хоча ще й року не минуло після попереднього різкого стрибка штрафів, глава МВС Юрій Луценко пропонує підняти планку покарань до 15 тисяч гривень. (Зараз тих, хто сідає за кермо під чаркою, штрафують загалом у п’ять разів меншими сумами). А якщо їзда напідпитку призведе до аварії з летальними наслідками, винуватцю «світитиме» півтора десятка років ув’язнення. Про це йдеться у проекті закону про посилення відповідальності для нетверезих водіїв. Чи є сенс у таких ініціативах? Наскільки суворіші санкції зменшують кількість ДТП? Думки даівців, експертів та водіїв.
Результати суворих штрафів

Україна почала втрачати імідж одного з європейських лідерів за числом аварій. Смертність на українських автошляхах торік була у 8 разів більшою, ніж, наприклад, в Австрії, Німеччині чи Португалії. Тепер становище змінилося. Але у міліції кажуть, що не варто зупинятися на досягнутому. Юрій Луценко пропонує карати нетверезих водіїв п’ятнадцятьма тисячами гривень. Ініціативу підтримує і народний депутат від НУНС Володимир Ар’єв. На його думку, українські водії і далі нехтують елементарними правилами і здоровим глуздом, незважаючи на високі штрафи. «Я б узагалі за вживання алкоголю за кермом забирав довічно права і конфісковував автомобіль з подальшим його продажем і перерахуванням коштів на користь держави. Можна було б навіть створити такий фонд для сімей загиблих в автокатастрофах за участю водіїв у нетверезому стані. Мабуть, до цього не дійде, бо депутати виступають за більш м’які міри, а деякі з них навіть самі сідають за кермо, хильнувши чарку-другу», - зазначає нунсівець.

Від початку нинішнього року (після попереднього підвищення штрафів) на автошляхах України сталося на третину менше аварій, ніж за цей час торік. При цьому скоротилася і кількість загиблих у ДТП. Такою статистикою поділилася з Радіо Свобода речниця Державтоінспекції Ніна Хмелевська. «Кількість ДТП зменшилася майже на 10 тисяч. Загинуло 3059 осіб, що майже на 2 тисячі (тобто 37,5%) менше, ніж у минулому році за цей же період. Ці цифри показують позитиви від норм чинного законодавства».

Не все залежить від штрафів

Півроку тому група депутатів пропонувала, навпаки, пом’якшити покарання за порушення правил дорожнього руху. Один із цих парламентарів - бютівець Святослав Олійник - переконує: безпеку на автошляхах суворішими санкціями не підвищити. І це залежить не лише від водіїв, а й від влади, яка має забезпечити нормальні умови: якість доріг, чесну роботу даівців тощо. «Очевидно, що шлях до зменшення кількості правопорушень у тому, щоб зробити належний стан дорожнього покриття, зробити уніфіковані правила проїзду, наприклад, перехресть і підвищити культуру стосунків учасників дорожнього руху через зміну і покращення самої якості цього руху».

Безпека на дорогах залежить від багатьох причин, і п’яні водії відіграють тут хоч і серйозну, але не вирішальну роль, стверджує гонщик і телеведучий Олексій Мочанов. На кількість ДТП, зазначає він, суттєво впливає стан автошляхів, а якісні дороги в Україні можна перерахувати на пальцях однієї руки.

«Спробуйте проїхати на машині від Чернівців до Хмельницького. Це жах, а не дорога. Спробуйте порахувати загальну кількість освітлених доріг у країні, спробуйте подивитися, скільки в країні доріг з нормальною розміткою. А перед виборами вони примудряються, наприклад, у Кам’янці-Подільському прокласти 3 кілометри нового асфальту і розвісити по всьому місту борди, мовляв, це подарунок місту від депутата. Він мав 5 років підряд прокладати дороги і освітлювати трасу. А не перед виборами побудувати 3 кілометри для рідного міста», - обурюється автомобіліст.

Уникнути штрафів

Загалом, якщо водія зупиняє співробітник ДАІ та при цьому порушення правил викликає сумніви, у автомобіліста є всі можливості відстояти свої права. Як це краще зробити, радить юрист Сергій Власенко. «По-перше, треба абсолютно чітко в протоколі, який складається співробітниками ДАІ, відмітити, що в такий-то момент мене затримали, я правил дорожнього руху не порушував, свідків якогось порушення, окрім співробітників ДАІ, немає. Тобто, абсолютно чітко зафіксувати все, що відбулося».

Якщо ж говорити про міжнародний досвід, у Латвії за керування машиною напідпитку штрафують на 1000 доларів. А в Китаї нещодавно ввели смертну кару як найвищу міру покарання за такі порушення.

Стосовно ж санкцій за інші водійські провини – вони також вагоміші, ніж в Україні. Наприклад, у Києві за проїзд на червоне світло доведеться викласти з кишені в перерахунку на американську валюту близько 60 доларів, а у Нью-Йорку - в два з половиною рази більше. Якось кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн не помітив заборонний сигнал світлофора, і лише щасливий випадок врятував його від штрафу. «Якби мене зупинив полісмен, я б отримав штраф щонайменше 150 доларів», - говорить журналіст.

Щоб не наражати на небезпеку ні себе, ні інших учасників дорожнього руху, водій, який дозволив собі чарку в ресторані, може викликати так званого драйвера. Тобто людину, яка сяде за кермо Вашої машини, і довезе, куди потрібно. Виклик такого шофера дорожчий, ніж виклик таксі. Але фірми, які надають такі послуги, від недостачі клієнтів не страждають. Адже краще витратити на послуги драйвера, ніж платити в декілька разів більший штраф або навіть сплачувати за ремонт авто.


Чи варто ще більше піднімати штрафи за серйозні порушення правил дорожнього руху?
Юрій: Ні, не варто! Куди ж далі, уже й так високі.
Олена Пилипівна: Варто, бо людське життя того варте.
Віктор: Поважні громадяни і так не будуть порушувати. Штрафи зараз і так високі, щоб задуматися, як їздиш.
Юлія: Мені здається, минуле підвищення штрафів дало свої результати. Може, треба ще трохи підвищити, бо люди знову розслабилися.
Олег: Підвищувати штрафи, думаю, не має смислу.