Керівник НАТО: серед загиблих в Афганістані можуть бути й цивільні

Генеральний секретар Північноатлантичного союзу пообіцяв дбайливо розслідувати інцидент і нагадав, що НАТО має на меті зменшувати кількість цивільних жертв унаслідок ударів міжнародних сил.

Як повідомив Андерс Фоґ Расмуссен на прес-конференції в Брюсселі, авіаційний удар у провінції Кундуз на півночі Афганістану вранці в п’ятницю знищив багато повстанців.

Водночас, заявив він, є ймовірність, що внаслідок вибуху обстріляних бензовозів, що їх раніше викрали повстанці, «можуть бути й цивільні жертви».

В Афганістані губернатор провінції Кундуз раніше в п’ятницю заявив, що там загинуло до 90 осіб, із них близько половини мирних мешканців.

За повідомленнями, багато людей загинули й поранені від вибуху двох обстріляних автоцистерн, викрадених талібами, що стався в той час, коли місцеві селяни зливали собі з них пальне.

Повітряні удари іноземних військ в Афганістані, спрямовані проти бійців ісламістського руху «Талібан», часто призводять до загибелі й мирних мешканців.

Багатонаціональні Міжнародні сили сприяння безпеці (ISAF), близько половини яких складають війська США, перебувають в Афганістані за мандатом Ради Безпеки ООН і під командуванням НАТО.

Американські війська також беруть участь в Афганістані в окремій Операції «Тривала свобода» в складі коаліції під проводом США, що складається головно з американських і афганських урядових військ.

Новий командувач ISAF та окремого контингенту військ США в Афганістані американський генерал Станлі МакКрістал заявляв, що зменшення кількості цивільних жертв стане пріоритетом його стратегії.