Регіональні ЗМІ в Росії: чи є шляхи до незалежності?

Прага – Організація «Репортери без кордонів» оприлюднили першу частину «Атласу свободи друку в російських регіонах». Редактор «Атласу» Аня Вьоль вважає, що однин із способів, як досягнути незалежності регіональній пресі в Росії – це об’єднуватися в асоціації, такі як, наприклад, «Альянс незалежних регіональних видавців». Президент цього Альянсу Валерій Безп’ятих в інтерв’ю Радіо Свобода розмірковував про шляхи досягнення незалежності. Яким чином регіональні ЗМІ намагаються бути в Росії незалежними?

– Є дві складові незалежності ЗМІ: редакційна й економічна. Якщо редакційна складова визначається позицією редактора, журналістів, то досягнення економічної складової залежать більше від менеджменту – чи змогло керівництво газети зробити її фінансово незалежною і самодостатньою. Я не кажу про те, щоб отримувати великі прибутки, заробляти гроші. Але хоча б залишитися на нульовому, невеликому рівні. Рік тому у багатьох регіонах Росії створилась ситуація, при якій існування незалежних ЗМІ стало можливим. Зараз криза трохи ускладнила ситуацію.

– Ви кажете, що криза вплинула на рівень економічної свободи регіональних ЗМІ у Росії. Чи це також відображається в падінні рекламних прибутків, чи в чомусь іще?

– У нашому випадку це виключно падіння рекламних прибутків. Мої газети виходять в уральських моно-містах. Там відбулося величезне скорочення виробництва, багато звільнень. Малий і середній бізнес, який обслуговує населення, перебував також не в найкращому стані. У нас прибутки від реклами впали десь на 50 відсотків у порівнянні з ситуацією, яка була рік тому. Ми втратили великі гроші, і, відповідно, наша фінансова стійкість та незалежність зазнала доволі серйозного випробування.

– На Вашу думку, якщо влада в Росії ставить собі за мету припинити існування ЗМІ, зробити їх діяльність неможливою і економічно, і інформаційно – чи є у неї зараз важелі для цього?

– Є дуже багато важелів. Зараз у закон про засоби масової інформації внесли поправки, які начебто забороняють владі бути засновниками ЗМІ, тобто впливати на ринок за допомогою створення своїх видань. Але є ще й так званий «великий бізнес», який присутній на даній території, і, як правило, дуже лояльний до влади. Він цілком може брати на себе зобов’язання з утримання подібних ЗМІ, відстоювання інтересів влади і щодо демпінгу стосовно незалежних ЗМІ. Економічні важелі є і, на мою думку, вони нікуди не подінуться.

(Прага – Київ)