«Сплячий слон» від Президента Ющенка

Виступ Президента на IX Львівському міжнародному економічному форумі, 1 жовтня 2009 року

Львів – 1-2 жовтня на Львівщині розпочався IX Міжнародний економічний форум. Оскільки вісім попередніх були неефективні, не принесли іноземних інвестицій в регіон, обласна адміністрація змінила формат роботи. Відтак відмовились від інвестиційного ярмарку і протягом двох днів будуть промови і дискусії. До того ж зі Львова перенесла місце проведення форуму в курортний Трускавець, в єдиний на теренах області п’ятизірковий готель. Та чи «вилікує» Трускавець інвестиційний клімат в Україні?
Торік Президент, щоб дістатись на львівський форум, не поділив із Прем’єр-міністром один літак. Цього року обоє керівників держави обрали для відвідин економічного форуму різні дні.

Торік тричі змінювали програму візиту Президента, а цього разу Віктор Ющенко запізнився лишень на півгодини, але його промова у кілька разів була довшою, аніж передбачалось регламентом. Чимало учасників форуму, зокрема іноземці, виходили з залу на каву.

Президент і прем’єр демонструють світові бізнесу неприязнь один до одного

Прозорий інвестиційний клімат, політична та економічна стабільність – такі гарантії для інвесторів. Але їм вкотре продемонстрували, що ані одного, ані другого, ані третього в Україні немає і невідомо, коли ситуація зміниться. Неприязнь Президента і Прем’єра були очевидними на Міжнародному економічному форумі. Вислідом цього є й те, що у списку учасників зібрання не було жодного поважного іноземного бізнесмена. Економічні експерти з різноманітних міжнародних корпорацій та фондів були свого роду «вухами» іноземних інвесторів, оскільки аналізуватимуть почуте і доноситимуть до світу бізнесу, яким є інвестиційний клімат в Україні.

Віктор Ющенко виступав перед керівниками різних областей, іноземними гостями, українськими підприємцями не як Президент із чіткими гарантіями і месиджами, а як кандидат у Президенти, переповнений оптимізмом щодо змін у 2010 році.

Промова Віктора Ющенка, яка стосувалась впливу світової кризи на економіку України, звелась до суцільної критики діяльності уряду. Це стосувалось і відсутності проведення пенсійної реформи і регуляторної політики, реформ в енергетичному секторі, критика щодо збільшення дефіциту бюджету і політики багатомільйонних кредитів. А це й відлякує інвесторів.

«Коли ми говоримо про український економічний потенціал, його розвиток, наші можливості – це українська економіка, яка має унікальні європейські перспективи, це, по суті, «сплячий слон» з унікальними можливостями, який чекає своєї модернізації і реформ», – сказав Віктор Ющенко.

Не складно спрогнозувати, що уже 2 жовтня під час свого виступу на економічному форумі у Трускавці Прем’єр Тимошенко дасть відповіді на усі закиди і критику Президента.

Скільки інвестицій надійшло в Україну не відомо

Під час спілкування на форумі з міжнародними експертами можна було почути головні причини непривабливості України для західних інвесторів. Це велика корупція на усіх рівнях влади, непрозорі інвестиційні умови, бюрократія при видачі дозволів, нестабільність у державі. Нині країну, по суті, тримає тіньовий бізнес. Більше половини підприємств у цій економічній кризі в Україні перейшли у тінь, тобто ухиляються від податків.

Те, що Україна потребує інвестицій і сподівається на ці вкладення говорив кожен із виступаючих. А ось скільки інвестицій в Україну надійшло – не зрозуміло. Скажімо, за словами Віктора Ющенка, за час його президентства надійшли 30 мільярдів доларів іноземних інвестицій. За усі роки незалежності – 38 мільярдів доларів. Однак за офіційними даними Державного комітету статистики, за останні 4 роки в державу інвестовано близько 7 мільярдів доларів, а загалом від початку 90-х – 20 мільярдів доларів. При нормальному інвестиційному кліматі в країні, на одного мешканця мало б припадати від 10 до 15 тисяч доларів інвестицій у рік. На початку цього року в Україну надійшло на 60 відсотків інвестицій менше, аніж торік. Звісно, що однією з причин була світова фінансова криза, але головною усе ж таки залишається політична нестабільність у державі. Президент не зміг уточнити суму інвестицій, оскільки на Львівщині не спілкувався з журналістами. Натомість у програмі Юлії Тимошенко заплановані кілька підходів до преси.

Майже дві години спілкування з інтелектуалами перетворились на промову Ющенка

Віктор Ющенко майже дві години спілкувався з відомими львів’янами на каналі місцевого телебачення. Однак, на жаль, дискусії чи розмови не вийшло, оскільки переважно говорив Президент. Хоча такі інтелектуали як віце-ректор Українського Католицького університету Мирослав Маринович, ректор УКУ отець Борис Ґудзяк, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький мали що сказати Президентові. Виглядало на те, що у Президента немає команди людей, яка б скерувала формат спілкування у цікавіший, що вартувало Віктору Ющенкові, який бачить себе вдруге Президентом і кому не байдужий рейтинг, слухати цих відомих людей і цікавитись їхньою думкою щодо важливих проблем у державі.
Живої і динамічної розмови не вийшло, а Віктор Ющенко свої відповіді побудував на критиці уряду.

Отець Борис Ґудзяк, готуючись до телеефіру, відвідав перукарню і поцікавився у перукаря, а за кого вона голосуватиме. У відповідь почув, що та викреслила б усіх. Така позиція нині домінує серед львів’ян. Отець Ґудзяк, навівши цей приклад, запитав про моральну відповідальність влади і не тільки народних депутатів, урядовців, але й Віктора Ющенка.

(Львів – Київ – Прага)