«Структура СНД вже не є життєздатною» – прем’єр Молдови

Прем’єр-міністр Молдови Влад Філат

Прага – Цьогорічний саміт Співдружності Незалежних Держав особливий хоча б тому, що до молдовської столиці відмовились приїхати на цей форум четверо президентів. Додає пікантності засіданню відверто прозахідний курс прем’єр-міністра Молдови та відсутність Грузії, яка цього літа вийшла зі складу Співдружності. Президент України до Кишинева прибуде, однак зі своїм російським колегою не зустрінеться.
Лідери Казахстану, Таджикистану, Туркменистану та Узбекистану вирішили проігнорувати цьогорічний саміт СНД і направили до Кишинева своїх представників. В Узбекистані угода СНД нератифікована. Президент країни Іслам Карімов вже не раз практикував відмову в зустрічах блоку. А от відсутність президентів Таджикистану і Туркменистану оглядачі пов’язують із напруженими відносинами з Росією. Причинами напруги можуть бути як енергетичні питання, так і складнощі в розрахунках Москви за оренду військової бази у Таджикистані або ж намір Кремля запровадити візовий режим із цими країнами.

Найнесподіванішою оглядачі називають відсутність на саміті лідера Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Його вважають найбільшим прихильником СНД після Росії. Чому він не прибув на засідання, Астана поки що не коментує.

Не стало в СНД і представництва Грузії. Після воєнного конфлікту із Росією офіційний Тбілісі вийшов зі складу організації.

Лідери СНД сумніваються у перспективах блоку

Складна ситуація в СНД змушує засумніватись взагалі у перспективах існування блоку. Про це напередодні заявив господар саміту прем’єр-міністр Молдови Влад Філат, зауваживши, що майбутнє своєї країни він бачить у напрямку Заходу.

«Ми знаємо, що ця структура (СНД) вже не є життєздатною, вона потребує змін, – сказав прем’єр Молдови. – Щонайменше це тема для обговорення».

Президент Віктор Ющенко довго вагався щодо участі у зустрічі СНД. Лише напередодні стало відомо, що глава української держави все ж таки має прибути до Кишинева. Утім інтриги, чи зустрінеться він з російським колегою, не станеться. Москва відмовилась внести до порядку денного Дмитра Медведєва зустріч із Президентом України.

Лідери України та Росії у п’ятницю побачаться у Кишиневі вперше після того, як Дмитро Медведєв надіслав Віктору Ющенкові відкритого листа, в якому сказав, що не бачить перспектив у покращенні відносин між країнами, поки президентом України залишатиметься Віктор Ющенко.

Молдова хоче разом із Україною йти до НАТО

Між тим, екс-заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Чалий вважає, що візит Ющенка до Молдови в будь-якому випадку важливий. «Дуже важлива поїздка Ющенка в Кишинів, – зазначає Олександр Чалий, – оскільки там помінявся уряд, там зараз нова команда при владі. Молдова, її цілісність залишається головною стратегічною задачею для української зовнішньої політики. Я б не ставив на перше місце його зустріч із Медведєвим».

Напередодні прем’єр-міністр Молдови закликав Україну об’єднати зусилля навколо євроатлантичної інтеграції.

Порядок денний нинішнього саміту включає 20 проектів документів із економічних, гуманітарних, безпекових питань. Крім того учасники зустрічі планують обговорити, як покращити співробітництво між країнами Співдружності.

СНД сформували після розпаду СРСР. До Співдружності входять нині колишні радянські держави, крім країн Балтії та Грузії. При цьому Україна наголошує, що є не учасником, а тільки засновником СНД, бо не підписувала Статут цієї міждержавної організації.

(Прага – Київ)