«Свинячий грип»: у Німеччині сперечаються навколо вакцини для міністрів і населення

Німеччина – Наближається зима, а разом з нею і небезпека підхопити грипозну інфекцію. Зрозуміло, що в умовах пандемії грипу H1N1 («свинячого грипу») найбільший страх саме перед цією хворобою. Країни масово закупають вакцину для щеплення. І так склалося, що в Німеччині допущено на ринок відразу кілька препаратів. Саме навколо питання про різні вакцини для населення й високопосадових осіб і розгорілася в цій країні бурхлива суперечка.
«Двокласова медицина», «Гнів через привілейоване ставлення до Меркель та Ко.», «Міністри отримають іншу вакцину, ніж народ» – такими заголовками в ці дні рясніють німецькі газети.

Німецька преса з обуренням сприйняла повідомлення про те, що для високопосадових політиків закуплено іншу вакцину проти «свинячого грипу», ніж для решти населення.

«Це просто скандал»

До критиків належить і професор Александер Кекуле – медик, який керує кафедрою в Університеті міста Галле. «Це просто скандал або принаймні анекдот, який розповідають у коридорі, – зазначає він. – Упродовж багатьох тижнів інститути, котрі консультують уряд, борються з критиками, які застерігають перед побічними явищами від щеплення, і самі ж ці інститути врешті-решт закуповують для своїх працівників саме ту вакцину, яка має менше таких побічних явищ. Це виглядає досить дивно».

Власне йдеться про два препарати. Як написала одна з німецьких газет, «Pandemrix – для плебеїв, Celvapan – для «кращого» суспільства». Останній не містить підсилювачів активної речовини, натомість він має вищу концентрацію деактивованих вірусів грипу. Для широких верств населення цього тижня на ринку з’явився препарат Pandemrix, який містить підсилювачі. Оскільки для цієї вакцини потрібно менше деактивованих вірусів, то й виготовити її можна більше. Однак, як стверджують критики, через підсилювачі Pandemrix має й більше побічних наслідків.

Не кращий препарат, а інший?


«Половина людей, котрі отримують вакцину з підсилювачами, скаржаться на побічні наслідки в місці щеплення. Тобто – вони говорять про біль, набрякання. Дехто каже, що не може підняти руку. Все залежить від індивідуального сприйняття. Однак такі наслідки тривають не довго. Найпізніше – через два дні все минає. В декого може з’явитися температура», – пояснив Кекуле.

У німецькому уряді спростовують повідомлення про те, що кабінет міністрів навмисно замовив собі інший препарат. За словами речниці федерального міністерства внутрішніх справ у Берліні, угоду про закупівлю медикаменту було підписано ще чотири місяці тому й тоді ніхто не говорив про побічні наслідки й можливі відмінності одного препарату від іншого. Тепер же цю угоду треба виконувати.

Тим часом канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила через свого прес-секретаря, що не вибиратиме для себе якоїсь спеціальної вакцини, а скористається тим препаратом, який використовуватиметься в усіх лікарських практиках.

(Німеччина – Прага – Київ)