Виборча кампанія почалася з правопорушень? Професура у владі. Шкільні побори (Огляд преси)

Київ – В Україні стартувала виборча кампанія. І, як стверджує газета «Україна молода», розпочалася вона з масових порушень. Зокрема, відразу було порушене одне з перших виборчих правил – те, що дозволяє кандидатам агітацію лише з моменту реєстрації їх у ЦВК. Натомість, у понеділок не зважаючи, що у ЦВК не зареєстрований ще жоден кандидат, над Україною й надалі висіли величезні бігборди і розтяжки з гаслами потенційних кандидатів. Кого вважати винним у цій ситуації — комунальні служби, рекламні агентства, кандидатів? На думку експерта видання - це ситуація, в якій нема крайнього. Про інші порушення виборчого законодавства розповідається у статті «Невеселі старти».

Після нещодавнього скандалу з нібито фальшивим дипломом уже колишнього заступника Голови СБУ Андрія Кислинського журналісти газети «Голос України» вирішили привернути увагу до горе-професорів та науковців, які обіймають державні посади. Дехто з них без відриву від «виробництва» захистили кандидатські дисертації, і вже впродовж року цілком легально стають докторами усіляких наук! Хоч, за правилами, це можна зробити лише через п'ять років, прочитавши публічні лекції на наукові теми у вишах країни та написавши не одну наукову працю. Завдяки цьому у владних структурах, як, утім, і в парламенті, нині трудяться тисячі науковців, хоча про їхні відкриття науці нічого не відомо.

Газета «Сегодня» розповідає, що Міністерство освіти виявило перші порушення при вступі до виші. Усі суперечливі документи передані до правоохоронних органів. В разі порушень правил вишем, Міносвіти може висловити догану керівництву або ж позбавити навчальний заклад ліцензії. Що ж стосується лжепільговиків, то їх відрахують. Конкретні дані, як інформує видання, будуть озвучені через тиждень.

Газета «Нова» порушує тему шкільних поборів. Видання стверджує, що суми добровільних внесків, що вже давно стали примусовими, залежать від апетитів педагогів. Так, деякі вчителі не соромляться вимагати дарувати їм золоті прикраси, або ж дорогу спідню білизну. Докладніше про забаганки педагогів, а також про правові норми шкільних внесків розповідається у статті «Діаманти для… шкільної вчительки».

(Київ – Прага)