Британські поштарі поновили загальнонаціональний страйк

Лондон – Профспілка працівників зв’язку у Великій Британії оголосила про новий страйк – вже другий за останні два тижні на британській державній пошті Royal Mail. Акція почалася сьогодні вранці. Переговори між профспілкою та керівниками пошти, що тривали до вчорашнього вечора, зірвалися, і профспілка погрожує перспективою цілої низки більш затяжних протестів.
Після зриву переговорів напередодні, новий етап страйку на пошті почався сьогодні рано вранці. Страйкує приблизно 44 тисячі поштарів. Ще два 24-годинні страйки заплановано на п’ятницю й суботу.

Працівники пошти незадоволені зарплатою і планованими скороченнями персоналу. Генеральний секретар профспілки працівників зв’язку Біллі Гейз зазначає, що протестаційні акції далі лише посилюватимуться. Він також зауважив, що члени профспілки обурені ставленням керівників Royal Mail до страйку.

Але Royal Mail стверджує, що угода була близькою, але у середу профспілкові лідери висунули нові вимоги. Директор Королівської пошти Марк Гіґсон, зокрема, сказав: «Ситуація була доброю, ми до пізнього вечора сиділи у штаб-квартирі Конгресу профспілок, вели перемови і думали, що досягли справді прогресивної позиції, з якої можна було рухатися вперед. Вчора вранці профспілка виступила з новою серією вимог, які ми розглядали цілий день. Але незбагненним чином профспілка вирішила і далі призначати страйки у той час, як розмови ще тривали».

Гіґсон каже, що керівництво пошти нині зосередиться, головним чином, на тому, щоб клієнтів нова триденна акція вразила якомога менше. Тимчасом, пошта нагромаджується у сортувальних центрах, і багато хто скаржиться, що очікувані ділові листи не доходять до адресата вже близько тижня.

Профспілки звинувачують уряд і міністра


Припускається, що головною причиною рішення профспілки продовжити страйки став намір керівництва пошти винайняти 30 тисяч працівників через агенції для подолання наслідків страйку і допомоги у напружений Різдвяний період. Заступник генерального секретаря профспілки визнав, що це становить проблему.

Під час перемов лідери профспілки звинуватили міністра у справах бізнесу лорда Манделсона і керівників Royal Mail у нездатності досягти порозуміння. Останні кажуть, що намагаються модернізувати компанію, бо обсяги пошти щороку зменшуються на 10 відсотків через те, що люди віддають перевагу іншим видам зв’язку, як от електронна пошта та смс.

(Лондон – Прага – Київ)