Польща закликає США захистити її від Росії

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликає США розмістити підрозділи американських збройних сил на території Польщі, щоб захистити її від можливої агресії з боку Росії.

Про це він заявив під час виступу в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

За його словами, нині в Польщі перебуває лише шестеро американських військовослужбовців. Тим часом, нещодавно Росія і Білорусь проводили військові навчання поблизу кордонів з Польщею за участю сотень танків. «Якщо перед вами з одного боку 900 танків, а з іншою шестеро військовослужбовців, чи будете ви впевнені в собі?», – наводить слова глави МЗС Польщі агентство «Ройтерз».

Польща і Чехія вітали візит віце-президента США Джозефа Байдена минулого місяця, скерований на те, щоб знизити напругу у зв`язку з переглянутими планами США щодо розміщення систем ПРО в цих країнах. Проте, як відзначив глава МЗС Польщі, військовий потенціал був би переконливішим, аніж тільки слова. «Якщо ви можете собі це дозволити, нам би хотілося невеликого стратегічного підбадьорювання», – заявив Сікорський.

Реагуючи на заяву міністра закордонних справ Польщі, голова міжнародного комітету Державної Думи Росії Костянтин Косачов висловив думку, що твердження пана Сікорського про нібито наявну воєнну загрозу з боку Росії може змінити тон російсько-польських відносин.