Ющенко та Саакашвілі згадали Медведєва

Президент Віктор Ющенко (праворуч) зустрічає свого грузинського колегу Михайла Саакашвілі, Київ, 19 листопада 2009 р.

Київ – Візит президента Грузії, друга та кума. У четвер у Києві проходила зустріч українського та грузинського Президентів. І, зважаючи, на близькість виборів в Україні, цілком імовірно, що це була остання офіційна зустріч Ющенка та Саакашвілі у ранзі президентів.
Будівництво євро-азійського транспортного коридору, як альтернативного шляху постачання газу до Європи через Україну та Грузію, вільна економічна зона у місті Поті та політика безпеки. Ці питання були головними під час зустрічі президентів України та Грузії. Утім, не обійшлося і без російського питання. Віктор Ющенко висловив сподівання, що до 2017 року Чорноморський флот Росії у Криму не посилюватиме своїх потужностей, а президент Дмитро Медведєв зважить на його листа щодо необхідності перегляду газових контрактів, після чого будуть проведені відповідні консультації.

«(Українсько-російська газова ) угода є непродуманою і носить у собі багато ризиків. Це й було мотивом звернення до президента Росії. Сподіваюся, що це звернення буде почуте і будуть проведені негайні консультації для того, щоб 2010 рік Україна та Росія зустріли з новими відносинами, розбудованими на більш ефективних та надійних принципах», – зазначив глава української держави.

А Міхеїл Саакашвілі назвав героїчним вчинком візит Віктора Ющенка до Тбілісі під час російсько-грузинської війни. Оскільки, говорить Саакашвілі, літак, у якому летів український президент, могли збити з лайнерів російського Чорноморського флоту, які тоді вийшли із Севастополя й прямували до Грузії.

Подякувавши Віктору Ющенку за підтримку, Міхеїл Саакашвілі зазначив, що українсько-грузинська співпраця є гарним підґрунтям для євроатлантичної інтеграції Києва й Тбілісі. «Співробітництво у різних галузях наших відносин є фундаментом «Східного партнерства». Зараз ми, як і Україна, підписуємо угоду з Європою про візові відносини», – зауважив Саакашвілі.

На українсько-грузинські відносини вибори не вплинуть

Оглядачі ж зауважують, що однією зі спільних рис президентства Саакашвілі та Ющенка є прохолодніші відносини з Москвою. І в Україні, і у Грузії упродовж останнього часу відбулася зміна влади й форсування євроінтеграційних процесів, зазначив у розмові з Радіо Свобода політолог Андрій Єрмолаєв. І це, на його думку, є спільним для двох країн. Але пан Єрмолаєв переконаний, що зміна керівництва як в Україні, так і в Грузії не вплине на стосунки між Києвом і Тбілісі.

«Після зміни перших осіб радикальних змін не буде. За нинішніх обставин співпраця, найімовірніше, буде з розвитком субрегіональних організацій, чорноморсько-економічного співтовариства. Можливо, у майбутньому з’являться трансрегіональні структури, каспійсько-чорноморські», – говорить Єрмолаєв. І, на думку експерта, саме у цій царині виникатиме багато українсько-грузинських точок дотику.

(Київ – Прага)