Росія не штрафуватиме Україну за недобір газу – Путін

Російська Федерація не висуватиме Україні штрафні санкції за недобір російського газу, заявив прем’єр Росії Володимир Путін за підсумками двосторонніх переговорів у Ялті з прем’єром України Юлією Тимошенко.

«Ми чудово розуміємо, що обсяг споживання (газу) впав, тому, зважаючи на особливий характер відносин між Росією і Україною, між «Газпромом» і «Нафтогазом України», ухвалили рішення не пред’являти цих санкцій», – сказав керівник російського уряду.

У цілому щодо газового питання керівник російського уряду заявив, що «бажано зустріти новий рік без усіляких потрясінь».

Разом із тим віце-прем’єр Росії Ігор Шувалов не вважає за необхідне якимсь чином документально фіксувати домовленість про нестягнення з України штрафів за недобір газу в 2009 році.

«А навіщо?... Думаю, що ні», – сказав він, відповідаючи на запитання про те, чи планується документально зафіксувати цю домовленість.
Згідно з контрактом між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» в 2009 році передбачалася закупівля газу в обсязі 40 мільярдів кубометрів.

Напередодні Президент Віктор Ющенко не виключив, що Україні можуть висунути штрафні санкції в розмірі понад 7,8 мільярдів доларів за недобір російського газу. За даними представника Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, за 10 місяців недобір Україною російського газу склав 12 мільярдів кубів.

Прем’єр Тимошенко назвала ці заяви провокаційними.