Парламент Іраку схвалив закон про вибори

Іракський парламент схвалив внесення змін до закону про вибори. Тепер закон має надійти на затвердження президентської ради.

Водночас депутати, близькі до одного з віце-президентів Таріка аль-Гашемі, заявляють, що він може вдруге ветувати документ.

Суніт Тарік аль-Гашемі раніше наклав вето на одну зі статей закону, вимагаючи передбачити в документі збільшення парламентського представництва іракських сунітів, що живуть за кордоном.

Конфлікт довкола нового закону про вибори може завадити проведенню парламентських виборів в Іраку, призначених на 18 січня.

В Іраку на цей час функції голови держави виконує колективний орган, президентська рада, який складається з президента і двох віце-президентів, що мають бути представниками всіх трьох основних релігійно-національних груп населення країни: іракських арабів-сунітів, іракських арабів-шиїтів та іракських курдів.

При цьому президентська рада Іраку може ухвалювати рішення тільки одноголосно; незгода одного з членів із якимсь рішенням означає вето на нього.