Тиждень протестів у Латвії: протестують байкери, автомобілісти, студенти, профспілки та пересічні громадяни

Латвія - Протести перед парламентом проти запропонованого бюджету, Рига, 1 грудня 2009 року.

Рига – Бюджетна політика латвійського уряду, спрямована на збільшення податків та зменшення соціальних виплат, викликає незадоволення жителів Латвії. Свій протест проти збільшення транспортного податку вже висловили автомобілісти і байкери. Естафету протестів у вівторок підтримали профспілки, які виступили проти ухвалення бюджету на 2010 рік. Акцію профспілок продовжили студенти, незгодні зі зменшенням фінансування вищих навчальних закладів.
Оглушливе гудіння моторів та клаксонів мотоциклів, написи на плакатах «Не примушуйте нас порушувати закон» – таким чином понад тисячу мотоциклістів протестували в Ризі проти намірів латвійського уряду у вісім разів збільшити транспортний податок на мотоцикли, трицикли й квадроцикли.

«Я живу на селі і виїжджаю на мотоциклі тільки декілька разів на рік, і мені треба платити 36 доларів, такий великий податок?» – висловив непорозуміння Арніс, який приніс на пікет шину, стилізовану під жалобний вінок.

Акцію латвійських мотоциклістів підтримали автомобілісти, які провели заїзд навколо Старої Риги з розміщеними за склом автомобіля листками з написом «Я не згоден». Автомобілісти не згодні з тим, що кошти транспортного податку підуть не на ремонт доріг, а на «латання бюджету».

Протести продовжили студенти та представники профспілок


Сьогодні Сейм Латвії почав ухвалення пакету бюджетних законопроектів на 2010 рік. Відповідно до вимог МВФ щодо консолідації бюджету в наступному році передбачено, зокрема, збільшити прибутковий податок, запровадити податки на житло, природний газ, службові автомобілі, обмежити низку соціальних виплат та відмовитися від індексацій пенсій.

Мітинг протесту, організований латвійськими профспілками, був спрямований проти затвердження бюджету в чинній редакції.

У свою чергу чотири тисячі учасників «Маршу студентів» протестували проти політики влади у сфері освіти.

Акції пройшли мирно.

Голодовка проти «соціального геноциду»


Своє ставлення до ситуації у країні латвійці висловлюють по-різному. Один із них, на ім’я Ґінтс, оголосив голодівку біля будинку Кабінету міністрів Латвії.

«Уряд нічого не робить, парламент також – вони недієздатні. Я вважаю, що виборча система перебуває в глухому куті. Партії залежать від тих, хто їх фінансує», – каже Ґінтс.

На відміну від тисяч латвійців, що виїжджають за кордон на заробітки, Ґінтс хоче жити у Латвії, але протестує, за його словами, проти «соціального геноциду».

Президент Латвії Валдіс Затлерс, коментуючи акції протесту в країні, зазначив, що у демократичній державі кожний має право висловити свою позицію. Однак, за його словами, якщо бюджет на наступний рік найближчим часом не буде ухвалений, це спричинить значну шкоду для держави.

(Рига – Прага – Київ)