В Івано-Франківську вшанували Андрея Шептицького

В обласному академічному муздрамтеатрі імені Івана Франка в Івано-Франківську відбулася святочна академія «Я хотів би стати всім для всіх…» на відзначення ювілейних дат митрополита Андрея Шептицького – 110-х роковин єпископства у Станіславові (так до 1962 року називався Івано-Франківськ) та 65-ї річниці від дня смерті, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Його називали титаном, рівним Франкові, ангелом миру, духівником галицького люду, який «зумів християнізувати політику» – про це говорили у слові про Митрополита заступник начальника Івано-Франківського міського управління соціального захисту населення Орест Смицнюк, який приватно займається вивченням діяльності Андрея Шептицького, та віце-ректор Українського Католицького університету зі Львова Олег Турій.

Під час вечора пам’яті розповіді про Шептицького поєднувалися з духовною музикою та театралізованими постановками.

У 34 роки Андрей Шептицький став станіславівським єпископом і за півтора року полюбив цей край та його людей, відзначився добрими справами задля них.

Він вивчив гуцульську говірку і нею писав свої звернення до гуцулів, він за власні кошти у Станіславі викупив земельну ділянку і домігся дозволу австрійської влади на будівництво семінарії, він подарував семінарії унікальну бібліотеку з більш як 10 тисяч книг.

Організатори вечора – молодіжна комісія Івано-Франківської єпархії Української Греко-Католицької Церкви та управління культури обласної держадміністрації.