Дональд Туск не братиме участь у виборах президента Польщі

Прем’єр-міністр і лідер правлячої в Польщі партії «Громадянська платформа» Дональд Туск відмовився балотуватися на посаду президента, – повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Польські експерти вважають, що якби президентські вибори в Польщі відбулися в найближчі дні, їх виграв би саме Туск.

«Президентські вибори це важливо, але в них ставка – це насамперед престиж, а не влада і інструменти для гарного й ефективного правління. Ми підготували дуже багато проектів, я дуже ціную політичні інструменти, які вдалося створити, щоб ризикувати всім цим», – заявив Туск , наголосивши, що хоче залишитися на посаді глави своєї партії та кабінету.

Хто буде кандидатом від « Громадянської платформи» на пост президента, поки не відомо. Експерти говорять найчастіше про спікера польського Сейму Броніслава Коморовського.

Місяцем раніше свого кандидата на пост президента Польщі висунули і посткомуністи. Ним став нинішній віце-спікер Сейму Єжи Шмайдзінській, якого активно підтримав колишній президент Олександр Кваснєвський. «Ліві можуть виграти вибори, треба тільки повірити в це!», – сказав Кваснєвський.

Соціологічні дослідження, однак, такого шансу на сьогоднішній день посткомуністам не дають. Досі офіційно не оголошено, чи буде балотуватися на другий термін нинішній президент Польщі Лех Качиньський.