Батурин

Батуринці раді гостям - Батурину як місту – 900 років, за даними археологічних документів заснований він був у ХІ—ХІІ столітті

План батуринського державного історичного заповідника «Гетьманська столиця» - Вперше згадується в документах, датованих 1625 роком. У 1669 році Д. Многогрішним Батурин обирається Гетьманською резиденцією. 1672 року на козачій раді в Козачій діброві гетьманом Лівобережної України було обрано Івана Самойловича. Саме за його правління Батурин значно розбудовується.

Козацька гармата часів Івана МазепиЦе ще й витвір мистецтва - Особливого статусу Батуринська резиденція набуває за часів правління Івана Мазепи (1687-1708 рр.), коли Батурин перетворюється на центр політичного життя Гетьманщини. Тут перебувала вища державна адміністрація - Генеральна військова канцелярія, Генеральний Суд Лівобережної України. В Батурині в цей час живе і працює політична, військова та культурна еліта України.

Розкопаний шар землі Мазепинської доби свідчить про велику пожежу під час руйнування міста - Роки Північної війни (1700-1721рр.) принесли на благословенну батуринську землю багато лиха і страждань. В ході війни гетьман Іван Мазепа в своїх намаганнях звільнити Україну від Московського втручання та панування обирає протекцію Шведського короля Карла ХІІ. Наприкінці жовтня 1708 року Мазепа приймає доленосне рішення і вирушає на зустріч з королем, який уже підійшов з військами до Новгорода - Сіверського.

Рів і міські вали укріплювалювали фортецю і взяти Батурин вдалася лише через зраду одного з полкових старшин - Дізнавшись про це, російський цар Петро І наказує Меншикову взяти штурмом Батурин і зруйнувати дощенту. В листопаді 1708 року резиденцію Івана Мазепи зрівняли з землею, спалили дотла, а всіх мешканців, не дивлячись на вік і стать, жорстоко вбили. Загинуло 21 тис. мужніх захисників та жителів столиці Гетьманщини.

Розкопки могил мешканців Мазепинської доби - Дитячі кістки та непоховані фрагментарні людські рештки вважаються жертвами різанини 1708 р. під час московської навали

«Українська Троя»

Волонтери-студенти на розкопках одного з головних храмів гетьманської столиці - собора Живоначальної Троїци - Аспірантка московського ін-ту архіології Ганна Тодорова: «Про трагедію мешканців Батурина в Росії так широко не висвітлюється. Велика кількість загиблих військового гарнізону, «на війні, як на війні» - хто кого. А про вандалізм і знищення мирного населення російським військом доказів не було». Висновок роблять археологи.

Родове дерево Кочубеїв. Вірних служителів російської імперіїї

Про відновлення Батуринської фортеці розповідає директор інституту архіології НАНУ професор Володимир Коваленко

Воскресінська церква де поховано останнього гетьмана Кирила Розумовського у 1803 р.

Реставрацію гетьманського палацу в цитаделі козацько-гетьманської державиХУП-ХУШ ст. - місті Батурині планують закінчити до сумної річниці української трагедії.

Реставрація останньої батуринської резиденції гетьмана Кирила Розумовського іде на повний хід

Відреставрований будинок В.Кочубея в Батурині

Музей воскових фігур у Батурині - Підземілля будинку генерального судді і генерального писаря Василя Кочубея слогувало і залом суду, катівнею і в'язницею

Лист Івана Мазепи до Мотрі Кочубеївни. (З дому-музею В.Кочубея)

Меморіальний пам'ятник жертвам батуринської трагедії, споруджений 2004 р. стоїть над річкою Сейм