Боротьба за владу в Україні розпочинається на новому етапі (європейська преса)

Прага – Європейські газети прогнозують, що боротьба за владу в Україні ще далека від завершення. Наступним етапом, як вважають оглядачі, буде спроба політичної сили нового Президента України, Партії регіонів, відправити у відставку нинішнього главу уряду Юлію Тимошенко. Не виключено, що ця війна в парламенті триватиме місяцями. Експерти провідних європейських видань намагаються прогнозувати вірогідні зміни у внутрішній та зовнішній політиці України при Президентові Януковичу і не виключають, що формуванню політики нового Президента може завадити складна ситуація в парламенті.
Австрійська «Ді Прессе» вважає, що, не дивлячись на досить несподіване завершення розгляду скарги Юлії Тимошенко на результати президентських виборів у Вищому адмінсуді України, все ж «боротьба за владу в Києві ще далека від завершення. На черзі спроба Януковича відправити у відставку з посади прем’єра свою політичну суперницю Юлію Тимошенко». Газета також не виключає, що політична боротьба і хаос триватимуть в Україні ще місяцями, бо призначити дострокові вибори з нинішнім парламентом також далеко не просто. З урахуванням усіх труднощів політичного протистояння в парламенті, як інформує «Ді Прессе», дострокові вибори до парламенту могли б відбутися не раніше осені цього року.

Інформуючи про наміри Віктора Януковича відвідати Москву у ролі нового Президента України 10 березня, європейське видання «Волл Стріт Джорнал» наголошує, що формуванню нових пріоритетів у зовнішній політиці нового глави держави заважають труднощі Партії регіонів із формуванням нової більшості в парламенті України. Тому й сьогодні ще не зовсім зрозуміло, як Віктор Янукович реалізовуватиме обіцяні ними під час виборів зміни у зовнішній політиці, особливо, щодо зближення з Росією. Адже йдеться не лише про замороження просування України до НАТО, а й про вірогідне продовження перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі після 2017 року, а також про бажання Кремля негайно включити Україну до митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, що неможливо вирішити без погодження з парламентом. Більше того, як зауважує «Волл Стріт Джорнал», вступ до митного союзу з Росією, «міг би заважити переговорами Києва з Європейським Союзом стосовно зони вільної торгівлі». Газета також наголошує, що перспектива подальшого політичного протистояння в державі загрожує ще більшими труднощами в економіці, яка й так скоротилася у 2009 році більш, як на 15 відсотків.

Провідний аналітик лондонського «Чатем Гаус» (Британського королівського інституту міжнародних відносин) Джеймз Шерр вважає, що намагання Віктора Януковича відступати в своїй внутрішній та зовнішній політиці до часів Леоніда Кучми, чи у чомусь навіть перевершувати у своєму задкуванні колишнього «багатовекторного Президента України», має дуже малі шанси на реалізацію, бо «упродовж тривалого часу Янукович не буде спроможний здійснити такі кроки самостійно». «Він змушений буде керувати дуже плюралістичною державою та швидко зрозуміє, що без розподілу влади годі говорити про її ефективне використання»,– стверджує Джеймз Шерр. Британський аналітик також вважає, що викликами для Януковича будуть – компромісна і нестійка парламентська коаліція, зорієнтованість більшості державних офісів на євроатлантичні структури, а ділових кіл – на європейські ринки, та суперечності між необхідністю наближення до європейської моделі господарювання та гальмівною силою корумпованої бюрократії, темних посередників, і слабкості прав приватної власності в Україні. Джеймз Шерр також вважає, що Януковичу і його владі доведеться вибирати залежні ролі Києва: між амбіціями «Газпрому» та Кремля управляти Україною та макроекономічною допомогою від західних банків, від якої залежить порятунок економіки України. Все це, на думку британського експерта, відбуватиметься на фоні особливостей нинішньої політичної культури України, з високим рівнем недовіри до влади в суспільстві. Джеймз Шерр сумнівається в тому, чи приведе ця хаотична комбінація владних амбіцій і прагматизму до розумного самообмеження і витворення відповідального уряду. Але, тим не менше, «Захід має активно діяти щодо України, та не займати тут роль стороннього спостерігача», наголошує на сторінках «Чатем Гаус» британський аналітик.