Агентство Standard&Poor’s підвищило ще один рейтинг України

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s підвищило суверенний кредитний рейтинг України за національною шкалою з uaBBB до uaA, тобто відразу на три сходинки.

У вчорашньому повідомленні агентства про цей крок його ніяк не коментують, натомість наводять слова голови його комітету суверенних рейтингів Джона Чеймберза про попередню зміну рейтингів України: «Підвищення рейтингів минулого тижня було зумовлене формуванням нового уряду в Україні і нашим припущенням про те, що це може сприяти формуванню більш послідовної стратегії і поліпшенню відносин із офіційними кредиторами».

Минулого тижня, 11 березня, це ж агентство вже підвищувало рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній валюті з рівня CCC+/C до рівня B-/C і зобов’язаннями у національній валюті з рівня B-/C до рівня B/B, тобто в обох випадках на одну сходинку.

Рейтинги України за національною і міжнародною шкалою враховують ті самі фактори, які впливають на кредитоспроможність уряду країни.

Позитивний вплив на динаміку рейтингів надалі, як заявляє агентство, могло б мати зміцнення політичної й кредитно-грошової системи країни.

Учора інше міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings поліпшило прогноз рейтингів України з «негативного» до «стабільного» й заявило при цьому: «Завершення виборів і формування нового уряду зменшили довгострокові ризики політичної невизначеності після виборів і подальшої інтенсифікації макроекономічної і фінансової нестійкості».