Власенко: довести порушення присяги судді КСУ, ймовірно, не вдасться

Бютівець Сергій Власенко прогнозує, що довести порушення присяги деякими суддями Конституційного Суду, в чому їх звинувачує лідер БЮТ Юлія Тимошенко, не вдасться.

«Що стосується можливих порушень присяги судді, я думаю, що, на жаль, це таке порушення, яке буде дуже важко довести. Так, у нас можуть бути якісь непрямі докази цього, обґрунтовані підозри, але я не думаю, що вдасться довести порушення присяги. Я маю на увазі довести фактично, отримавши якісь судові вердикти з цього питання», – сказав Власенко в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, до такої ситуації в конституційній юстиції має відношення «також президентська вертикаль і в тому числі попередній Президент, який, на мій погляд, не в зовсім коректний спосіб вчиняв тиск на суддів Конституційного Суду, зокрема, і шляхом звільнення їх з посад».

«Можна по різному ставитися до постаті судді КСУ пана Пшеничного чи пані Сюзанни Станік, але те, як їх звільнили з посади, в який спосіб це було зроблено, чому не було виконане рішення про поновлення Сюзанни Станік на посаді все це дає підстави вважати, що сьогодні судді ухвалювали це рішення з урахуванням і цієї позиції, що в них немає гарантій незалежності на сьогоднішній день», – сказав Власенко.

Сьогодні Юлія Тимошенко провела в Генпрокуратурi близько 1,5 години, роз’яснюючи свої заяви про тиск на суддiв КСУ. За словами лідера БЮТ, вона має інформацію про те, що вже є рiшення Конституцiйного Суду України, яким створення парламентської коалiцiї визнано легiтимним.

Зокрема, за таке рiшення, за її словами, проголосували 11 суддiв КСУ. Тимошенко звинуватила їх у порушенні присяги судді.

Конституцiйний Суд України має в четвер, 8 квiтня, оприлюднити рiшення щодо офiцiйного тлумачення положень Конституцiї та Регламенту Верховної Ради стосовно порядку формування парламентської коалiцiї за участю окремих народних депутатiв.

Раніше лідер БЮТ заявила, що суддям КСУ пропонують мільйон доларів за ухвалення рішення про конституційність створення коаліції.

У Конституційному Суді такі заяви назвали тиском на суддів.