Світове українство матиме свій сад

Львів – Сад світового українства днями садитимуть у музеї народної архітектури та побуту, що у Львові. Відтак українці усього світу матимуть свою яблуню чи вишню як знак символічного й духовного єднання з рідною землею.
Студенти-українці, які навчаються у львівських вузах і приїхали з різних країн, посадять 45 фруктових дерев на місці старого саду в Шевченківському гаю. Це стане символом присутності українців усього світу в Україні і буде першим садом світового українства на рідній землі.

Це робиться ще й для того, щоб і громадяни України знали про українську діаспору і її працю, наголошує директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська. Вона сподівається, що й інші українські міста запозичать ідею львів’ян і висадять у себе сади світового українства. Адже не лише із Західної України, але й з усіх областей, виїхали за кордон тисячі людей.

Сад світового українства нагадуватиме, що Україна не закінчується на кордоні, а у світі живуть українці і бережуть свою національну ідентичність.

«Це має бути сад як символ духовного єднання українців у цілому світі. Бо Україна є не лише в Україні, але й далеко за її межами. Це понад 20 мільйонів людей. Вони не просто живуть на місці свого теперішнього проживання, але й активно працюють на українську справу і потребують допомоги», – каже Ірина Ключковська.

Українська держава не дбає про українців за кордоном

За результати опитування молодих українців, ніхто з них не знав, що означає СКУ – Світовий Конгрес Українців і чим він конкретно займається.

Власне тому й народилась ідея закласти сад світового українства, який стане приємною несподіванкою для представників української діаспори з 29 країн світу. На початку червня вони зберуться у Львові на ІІІ Міжнародний конгрес, на якому говоритимуть про українську освіту за кордоном, зокрема у Росії. Адже там, за даними Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, на 3 мільйони українців припадає 8 українських шкіл, а півтори мільйони осіб, за останнім переписом населення, не визнали свою українську ідентичність. Українська діаспора у Європі та Канаді готова передати українцям в Росії власний досвід роботи недільних шкіл та культурних центрів.

Загалом українська держава має тісніше співпрацювати з діаспорою і переймати досвід європейських країн, які дбають про національну ідентичність своїх громадян за межами батьківщини, зауважила в коментарі Радіо Свобода Ірина Ключковська. На конгресі обговорять механізми такої співпраці, а також питання збереження національної ідентичності. За словами Ірини Ключковської немає сьогодні належного ставлення з боку української держави до світового українства. Держава ще 5 років тому ухвалила відповідний документ, концепцію щодо допомоги світовому українству, але так і не виділила жодної гривні з обіцяних 48 мільйонів на підтримку українських культурних та освітніх програм за кордоном.

На сьогодні важливо провести моніторинг українських громад у світі, щоб знати, де і в яких галузях вони могли б ефективно працювати, вважають у Міжнародному інституті освіти, культури та зв’язків з діаспорою. Адже українці у світі найбільше дбають про імідж України. Однак цю популяризацію, їхню ініціативу має підтримати українська держава.