Парламенту пропонують заборонити звужувати сферу застосування української

Депутат Верховної Ради від фракції НУНС, лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко пропонує парламенту заборонити звуження сфери застосування української мови в країні. Як повідомляє прес-служба громадського руху «За Україну!», відповідний законопроект Кириленко зареєстрував у Верховній Раді 13 квітня.

Необхідність ухвалення цього законопроекту полягає в тому, що держава, органи влади й посадові особи не лише не здійснюють необхідних дій для виконання конституційної норми щодо забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови, але й нерідко звужують сферу її застосування, йдеться в повідомленні з посиланням на пояснювальну записку до цього документа.

Зокрема, законопроект пропонує заборонити ухвалення органами влади, посадовими й службовими особами, органами місцевого самоврядування рішень, спрямованих на звуження сфери застосування української мови або на обмеження права її вільного використання.

Крім того, документ пропонує заборонити підприємствам, установам й організаціям накладати будь-які обмеження на застосування української мови своїми працівниками, а також обмежувати надання інформації й послуг українською мовою.