Стан свободи слова в Україні після виборів погіршився – «Репортери без кордонів»

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» занепокоєна погіршенням стану свободи слова в Україні після президентських виборів, на яких перемогу здобув Віктор Янукович.

«В останні три місяці відбулося серйозне повернення до залякування та фізичних нападів на журналістів, а також перевищення повноважень щодо мас-медіа», – мовиться в заяві організації, оприлюдненій на її сайті.

«Репортери без кордонів» висловлюють свою підтримку відкритому листу, надісланому 17 журналістами телекомпанії ТВі до Януковича з вимогою припинити втручання у роботу мас-медіа з боку Служби безпеки. Журналісти ТВі поскаржилися на переслідування СБУ та звинуватили цю установу у захисті особистих і бізнесових інтересів голови СБУ Валерія Хорошковського.

Міжнародна організація також стурбована «необґрунтованим рішенням» ліквідувати Національну комісію з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України. Її розпустили на підставі указу Президента. «Янукович повинен пояснити цей крок і сформулювати свою політику стосовно мас-медіа», – заявляють правозахисники.

«Репортери без кордонів» закликають Президента підтримувати свободу слова, яка передбачена українською Конституцією та численними договорами і конвенціями, підписаними Україною. «Президент повинен змінити своє ставлення до медіа і відновити тенденцію кількох останніх років щодо зростання свободи слова», – йдеться у заяві.

Організація звернула увагу на випадки арештів і нападів на журналістів, які сталися в Україні за останні дні. Зокрема, «Репортери без кордонів» засудили напад на Бориса Брагінського, журналіста «9 каналу» Дніпропетровська, затримання Ігоря Мірошниченка з телекомпанії «Поверхность» та Андрія Мохника з газети «Свобода» під час прес-конференції в Українському домі 8 квітня, інцидент кореспондента телеканалу СТБ Сергія Андрушка з київським чиновником Володимиром Стороженком, коли останній, не бажаючи відповідати на запитання, вирвав у журналіста мікрофон і викинув у смітник.