ЄС: компромісів у питанні авіаційної безпеки пасажирів бути не може

Європейський Союз заявляє, що не може йти на компроміс у питанні безпеки пасажирів. Така заява з’явилася на тлі кризи в авіасполученні в Європі, викликаної виверженням вулкану в Ісландії.

«Робота має базуватися на наукових доказах, і ми маємо просувати координовані рішення, якщо хочемо знайти вихід», – заявив єврокомісар з питань транспорту Сійм Каллас.

Європейське авіасполучення залишається паралізованим вже п’ятий день через хмари попелу з вулкану Ейяф’ятлаєкютл. З четверга було скасовано приблизно 63 тисячі рейсів, це затримало в дорозі мільйони пасажирів. Авіаперевізники заявили про щоденні фінансові втрати близько 250 мільйонів доларів.

Сьогодні Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила, що європейські уряди проявили «непрофесіоналізм» в оцінці та вживанні заходів, пов’язаних із поширенням над Європою хмари вулканічного попелу.

Голова асоціації Джованні Бісіньяні зауважив, що не оцінювався ступінь ризику для літаків, не проводилися консультації, не здійснювалася координація дій та не було керівництва рішеннями, які ухвалювалися.

Провідні авіаперевізники стверджують, що провели випробувальні польоти і не побачили очевидних ушкоджень від хмари вулканічного попелу.

Водночас експерти застерігають, що суміш скла і гірської породи здатна серйозно пошкодити двигуни та інші частини літаків.