Обама захищає свої плани фінансових реформ

Президент Сполучених Штатів заявив, що його план фінансових реформ покладе край наданню фінансової допомоги коштом платника податків.

Виступаючи в четвер у Нью-Йорку, Барак Обама назвав нинішнє економічне зростання у США після нещодавнього занепаду в час кризи «найшвидшою зміною економічної тенденції за майже три десятиліття».

Водночас він попередив, що криза може повторитися, якщо не буде запроваджено нові правила діяльності фінансових структур.

Обама закликав банківську галузь припинити свої «шалені зусилля» з метою заблокувати запропоновані ним суворіші правила. Натомість він закликає банкірів приєднатися до його зусиль.

Серед пропонованих реформ – заборона банкам торгувати на біржах за власні кошти, посилення захисту клієнтів і збільшення права акціонерів впливати на платню керівників банків.

Для запровадження цих реформ необхідно принаймні 60 голосів у Сенаті, де нині демократи мають 59 місць проти 41 в республіканців. Таким чином, президент-демократ має перетягти на свій бік щонайменше одного республіканця.