Опозиція хоче не дати ратифікувати договір про російський флот

Опозиція зробить усе для того, щоб договір про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на території України не був ратифікований у Верховній Раді у вівторок, заявив на мітингу опозиції заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.

Водночас він наголосив, що якщо все ж цей договір буде ратифіковано в інший день, то «ми зробимо усе для того, щоб його денонсувати».

Томенко також заявив, що керівництво парламенту та апарат Верховної Ради не дали можливості провести позачергове пленарне засідання в суботу, і тому народні депутати від опозиції і депутати місцевих рад зібралися на вулиці біля парламенту.

За його словами, тут зібралися ті, хто вважає, що «обмінювати територію і незалежність на газ є зрадою і ганьбою».

Томенко закликав громадян України у вівторок, 27 квітня, прийти під стіни парламенту й підтримати опозицію.

Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали 21 квітня в Харкові угоду про продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України до 2042 року. В обмін на цю угоду Україна отримала зниження ціни на російський газ на 30%, але не більш ніж на 100 доларів за тисячу кубометрів, і тільки на термін до 2020 року.

Тоді ж керівники двох держав домовилися влаштувати синхронну ратифікацію угоди в парламентах своїх країн уже в вівторок, 27 квітня.

Опозиція назвала цю угоду зрадою національних інтересів.

Блок Юлії Тимошенко домагався провести в суботу позачергове засідання Верховної Ради, на якому засудити цю угоду. Але Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив у п’ятницю, що лише вдень отримав підписи депутатів під вимогою провести засідання, тому встигнути організувати його на суботу неможливо.