Понад 40 громадських організацій виступили проти угоди щодо ЧФ Росії

Більше ніж сорок громадських організацій України висловили протест проти подовження терміну перебування Чорноморського Флоту Росії. Про це йдеться у «Заяві відповідальних громадян України», оприлюдненій сьогодні молодіжними громадськими організаціями.

Серед підписантів зокрема – Демократичний альянс України, Спілка студентів України, кампанія «Новий громадянин», Громадський комітет національної безпеки, Українська Громада, а також представники наукової громадськості та медіа.

«Ухвалення рішень та укладення міжнародних угод, чи здійснення будь-якої іншої діяльності, що завдає шкоди національним інтересам України, визнаються нами нелегітимними. Політика здачі національних інтересів, порушення Конституції, маніпулювання судами, розкрадання бюджету, розцінюється нами як узурпація влади», – наголошують автори звернення.

У зв’язку з цим вони вимагають від влади не ратифікувати українсько-російську угоду про продовження терміну перебування ЧФ Росії на території України; від іноземних держав – дотримуватись норм міжнародного права і параграфів тих договорів, які визначають Україну як суверенну цілісну державу.

«Ми звертаємо вашу увагу на те, що українські владі не довіряють майже 70 відсотків українців, а тому у неї немає достатньої легітимності для ухвалення важливих політичних рішень, які стосуються територіальної цілісності та суверенітету держави», – мовиться у зверненні. Серед вимог авторів заяви також – поставити владу «у жорсткі рамки контролю та підзвітності перед народом».

Представники українських неурядових організацій повідомляють про намір підтримати опозицію і взяти участь в акціях протесту перед будівлею Верховної Ради у вівторок 27 квітня. Цього дня парламент планує провести ратифікацію підписаної в Харкові угоди.