Герман кличе в Україну голову «Репортерів без кордонів» для оцінки стану ЗМІ

Заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман заперечує утиски ЗМІ з боку влади в Україні. Про це йдеться в її коментарі щодо відкритого листа міжнародної організації «Репортери без кордонів» Президентові Віктору Януковичу. Герман подякувала організації за пильну увагу до ситуації в Україні й запевнила, що Янукович усіляко сприяє розвитку свободи слова.

Водночас вона пояснила, що не завжди формат проведення міжнародних зустрічей дає змогу бути присутнім на них всім охочим представникам ЗМІ.

«Приклад з Харковом тут дуже показовий. Дія відбувалася в залі, де президенти Росії й України підписували міждержавні угоди. Зал у приміщенні Харківської облдержадміністрації був розрахований на те, що можна було розмістити всього 142 журналісти. Таким чином, 79 місць віддали українським журналістам і 63 – російським», – заявила Герман.

За її словами, така кількість журналістів на зустрічі не може розцінюватися як спроби недопуску преси до заходу. «Таким чином, я не можу оцінювати харківську ситуацію, як таку, що має щось спільне із твердою оцінкою про нібито утиски свободи слова в Україні. Звичайно, української опозиції хотілося б, щоб нова влада натискала на пресу. Звичайно, опозиція видає бажане за дійсне й намагається перекручувати факти й представляти їх через журналістів, що тісно співпрацюють із опозиційними штабами, до відома «Репортерів без кордонів», – заявила Герман.

Вона висловила сподівання на об’єктивність і незаангажованість цієї міжнародної організації й запросила генерального секретаря «Репортерів без кордонів» в Україну для того, щоб він особисто зміг оцінити стан свободи преси в країні.

Напередодні міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликала Президента Віктора Януковича забезпечити свободу засобів масової інформації й доступ журналістів до інформації.

«Репортери без кордонів», зокрема, відзначили відсторонення багатьох українських журналістів від участі в прес-конференції Януковича й Медведєва в Харкові 21 квітня.