Американські матері поїхали до Ірану за своїми дітьми

Сінді Гікі, Нора Шоурд і Лора Фаттал, матері Шейна Бауера, Сейри Шоурд і Джоша Фаттала, перед відльотом до Ірану 18 травня 2010 року

Прага – Сьогодні до Тегерана зі Сполучених Штатів прибувають матері трьох молодих американців, заарештованих в Ірані майже 10 місяців тому за незаконний перетин кордону. Жінки сподіваються зустрітися зі своїми дітьми, а також плекають надію, що влада Ірану відпустить їхніх дітей на волю.
«Нас запевнили, що ми будемо бачити наших дітей. Ми впевнені, що це станеться», – заявила перед відльотом до Тегерана Нора Шоурд, мати затриманої в Ірані Сейри Шоурд.

«Головна мета нашої поїздки, – найголовніше, що ми маємо зробити, – це просити, щоб їх звільнили, поки ми будемо там», – сказала вона.

Адвокат жінок Масуд Шафії каже, що жінкам мають дозволити зустрітися з дітьми вже цього тижня.

А мати хлопця Шейна Бауера наголошує: діти не мають бути заручниками політичних проблем.

«Нам сказали іранські офіційні особи, що видають нам візи з гуманітарних міркувань. Це не має бути пов’язане з політикою. Це наша тверда позиція», – каже вона.

Матері, однак, не знають, чи повернуться назад до Сполучених Штатів зі своїми дітьми, чи без них.

«Жодній матері у світі не можна такого побажати, це неможливо витримати», – кажуть вони.

Візит став можливим за сприяння уряду Швейцарії, оскільки Вашингтон та Тегеран не мають дипломатичних відносин. Швейцарський дипломат, який бачив дітей місяць тому, каже, що у дівчини серйозні гінекологічні проблеми, а один із хлопців страждає від хвороби шлунка.

За 10 місяців матерям дали можливість зв’язатися зі своїми дітьми по телефону лише один раз, у березні.

Іран звинувачує, Америка заперечує

Джош Фаттал, Сейра Шоурд і Шейн Бауер. Фото з сайту www.freethehikers.org, створеного на їхню підтримку
Сейра Шоурд, Шейн Бауер і Джош Фаттал були затримані в липні минулого року, коли потрапили на територію Ірану з північного Іраку.

Іранська влада заявляла, що звинувачує їх не лише в незаконному перетині кордону, а й у зв’язках із американськими спецслужбами. Але офіційних повідомлень про формальну процедуру висунення звинувачень не було. Не було й інформації, коли може відбутися суд над молодими американцями.

Родини арештованих і влада США відкидають твердження про зв’язки хлопців і дівчини зі спецслужбами і закликають звільнити їх.

За словами родичів, молоді люди потрапили до Ірану помилково, заблукавши під час туристичного походу мальовничими краями в прикордонній із Іраном частині Курдистану на півночі Іраку.