У чому полягає політика чинної влади; на кого навели приціл регіонали (огляд преси)

Київ – На сьогоднішній день зовнішня політика України полягає лише в збільшенні васальної залежності України і здачі геополітичних, геостратегічних, гуманітарних, безпекових інтересів, стверджує в газеті «День» політолог Олександр Палій. Єдина сфера, яка, на його думку, демонструє максимальну дозу суверенності, – це економіка; все інше здається оптом і вроздріб.

Утім, як стверджує в цьому ж числі «Дня» інший політолог, Андрій Єрмолаєв, дуже часто люди свою слабкість для самовиправдання перетворюють на чужу силу. Влада така, яка вона є. Можливо, нинішній склад Кабміну і далекий від ідеалу, але все вирішувалося на досить високих обертах. Стосовно негативних оцінок і звинувачень щодо керованої демократії, то варто опозиції краще на себе в дзеркало поглянути, радить Єрмолаєв.

Українська національна ідентичність знову стає фортецею в облозі, яку хочуть ущент спалити, переконує «Газета по-українськи». Невідомо, скільки протримається чинна влада, але у будь-якому разі обложені мають чітко усвідомити: допомогти собі можуть і повинні насамперед вони самі, і не варто сподіватися на політичну опозицію чи Європу. Як саме? Поради – у матеріалі «Боротися з владою і Кремлем можна, розмовляючи українською».

Вища рада юстиції найближчим часом розгляне два представлення на звільнення голови Військової колегії Верховного суду Олександра Волкова – за порушення присяги судді. Як нагадують «Економіческіє ізвестія», Волков входить до найближчого оточення Голови Верховного Суду Василя Онопенка – він серед тих, хто ухвалює стратегічні рішення. Подробиці – в матеріалі «Регіонали навели приціл на Василя Онопенка».

Чверть українських компаній у 2009 році зустрічалась із фактами корпоративного шахрайства, інформує газета «Діло». Для порівняння: в країнах Центральної та Східної Європи цей показник складає 14%, а в Росії – 10%. Крім України, найбільший рівень зловживань – у країнах Західної Європи і Латинської Америки: там про факти шахрайства заявляє 21% опитаних.