Іранський кінорежисер Джафар Панахі вийшов на волю

В Ірані звільнили під заставу в розмірі 200 тисяч доларів відомого кінорежисера Джафара Панахі – володаря престижних міжнародних кінематографічних нагород, активного прибічника опозиції, який виступав проти результатів минулорічних президентських виборів у цій країні.

Раніше Джафар Панахі, який перебував під арештом більше двох місяців, оголосив голодування, вимагаючи зустрічі з родичами і адвокатом.

Про режисера, який мав увійти до складу журі Каннського кінофестивалю, нагадала в неділю акторка Жюльєтт Бінош, отримуючи нагороду фестивалю за кращу жіночу роль. Вона показала табличку з іменем режисера, який у той час перебував у в’язниці і не зміг приїхати до Канн.

Іранське агентство новин IRNA повідомило сьогодні, що, за словами прокурора Тегерана, незважаючи на звільнення Джафара Панахі, його справа буде передана до столичного Революційного суду і ймовірно він змушений буде постати перед судом.

Джафар Панахі здобув популярність завдяки фільмам «Коло», «Офсайд», «Червоне золото».

Його перша повнометражна стрічка «Білий м’яч» у 1995 році була відзначена трьома нагородами Каннського кінофестивалю, включаючи «Золоту камеру».

У 1997 році міністерство культури Франції удостоїло режисера звання Кавалера мистецтв.