Війни курсантів у військовому ліцеї: хто відповість?

Київ - У військових навчальних закладах України б’ють та принижують курсантів, а їхнє керівництво закриває на це очі – б’ють тривогу родичі потерпілих. Правники називають це проявом системних порушень прав дитини. Натомість керівники Міністерства оборони визнають лише окремі випадки побиття і обіцяють розслідувати кожен із них.
Киянин Олександр Онопрієнко днями закінчив Військовий ліцей імені Івана Богуна. Упродовж останнього року він жалівся на погрози та фізичне насильство з боку курсантів та одного із офіцерів-вихователів. А на початку травня хлопець мало не загинув.

«Його заганяли у куток, і кожну перерву били так, що відбили селезінку. Коли прийшла вчителька англійської, його намагалися засунути до шафи, щоби від неї сховати, але вчителька його врятувала. Того вечора він поїхав додому, і зателефонував, що не може дійти від зупинки. Я коли вийшла до нього – злякалася: він був повністю потовчений, побитий ногами…», – каже бабуся побитого ліцеїста Олександра, Людмила Івакіна.

У результаті Олександр потрапив до лікарні, де переніс операцію на селезінці, а його родичі подали на керівництво ліцею до суду.

Половина фактів насильства офіційно підтвердилися – батьки ліцеїстів

За останні два роки у Київському ліцеї імені Богуна трапилося безліч випадків побиття курсантів, і навіть вимагання з них грошей, розповідає екс-голова батьківського комітету ліцею Олександр Задерилов.

«Ми зібрали матеріалів більш ніж на 160 аркушах, розповідає він. У службі правопорядку Київського військового гарнізону нам відповіли, що нічого подібного у ліцеї не було! Я передав їх директору департаменту військової освіти Міноборони Миколі Науменку, департамент провів перевірку, і знайшов підтвердження половини цих випадків».

Директор Київського військового ліцею імені Богуна Ігор Тхоржевський, за словами батьків, не відреагував на скарги. Коментувати ситуацію Радіо Свобода він відмовився, а повідомлення про побиття курсантів назвав спробою зменшити рейтинг ліцею під час вступної компанії.

Порушення прав дитини: керівник ліцею не визнає, Міноборони – обіцяє звільнити винних

У ліцеї Богуна мають місце системні порушення прав дитини, які є наслідком бездіяльності його керівництва та викладачів, констатує правник, а донедавна – помічник директора ліцею із правової роботи Георгій Кулічов.

«На 700 ліцеїстів припадає 105 випадків травм, розслідування кожного з них проводиться поверхово, упереджено, є спроби приховати реальний стан справ. Є педагоги, які просто не відповідають своїй посаді, – говорить правник. – Приклад – це офіцер Петро Горошко, ротний психолог. Він п’яний, серед ночі, виганяє роту на плац і там виховує».

Ліцей Богуна – є одним із найкращих навчальних закладів України, але окремі факти насильства, в тому числі побиття Олександра Онопрієнка, дійсно мали місце, повідомив журналістам заступник Міністра оборони України Борис Андресюк.

«Комісією встановлено, що з 5 на 6 травня дійсно був ганебний випадок знущання старших ліцеїстів над молодшим. На основі цього міністр доручив розслідувати ситуацію, яка склалася в ліцеї. Були спроби тиснути на членів комісії, в тому числі й від впливових посадовців, які просили не оприлюднювати інформації про цю справу», – розповідає заступник міністра. За його словами, один із ініціаторів побиття ліцеїста є сиротою, але його опікун – відома в Україні людина, суддя Верховного суду.

Також заступник міністра пообіцяв, що після завершення перевірки директора ліцею буде звільнено, всіх винних притягнуть до відповідальності.