Громадські слухання про захист зелених зон у Харкові: протистояння триває

(архівна фотографія) Активісти «Зеленого фронту» у центральному парку Харкова, 16 червня 2010 року

Харків – У Харкові цього тижня мають відбутися другі збори ініціативної групи щодо «зеленого» референдуму. Вже місяць харківські активісти-екологи домагаються від влади зупинити будівництво автомагістралі у парку імені Горького. Цими вихідними у місті нарешті провели громадські слухання про захист зелених зон. Однак без сутичок не обійшлось.
Харківські чиновники погодились обговорити з екологами тему захисту зелених зон, коли вже дерев у парку на місці нової траси не лишилося. В суботу від самого ранку слухання пікетували кілька тисяч людей, які не змогли потрапити до зали засідань Київської райради Харкова.

Для участі в зібранні зареєструвалися понад 2 тисячі людей, натомість обрана чиновниками зала змогла вмістити лише 350 осіб.

До зали охорона пропускала лише «обраних» учасників слухань, здебільшого працівників освіти, які навідріз відмовлялися спілкуватися з пресою. Більшість активістів залишалася на вулиці.

Частина з них намагалася з боєм прорватися всередину. Та натовп стримувала міліція та служба особистої охорони секретаря міськради Геннадія Кернеса, яка не гребувала застосуванням сили до людей:

«Тут бандити не пускають на громадські слухання людей, які зареєстровані! Особисті охоронці «Гепи» ось зробили мені гематому при вході, і кров тече», – обурюється пенсіонер Микола Старунов.

«Ми подумали, і я вирішив»

(архівна фотографія) Бійка під час акції протесту у Харкові, 31 травня 2010 року
Основна вимога активістів «Зеленого фронту» – оголосити мораторій на вирубку дерев і відчуження зелених зон під забудову – так і не була врахована владою.

Не допомогли активістам ані нагадування передвиборних обіцянок Партії регіонів, ані пересторога екологів про надто забруднене повітря міста-мільйонника.

Чиновники відрапортували, що достатньо роблять для озеленення міста, показали слайди з новими клумбами, після чого секретар міськради поставив на голосування резолюцію про подальшу інвентаризацію дерев та визначення кордонів рекреаційних зон, причому зі збереженням визначених раніше вирубок.

Виносити на голосування альтернативний проект, запропонований екологами, Кернес відмовився.

Протести триватимуть?

Результатом голосування стало ухвалення резолюції Кернеса. При цьому лічильна комісія не враховувала голоси людей на вулиці, яким, так само, як і присутнім у залі, організатори видали відповідні картки.

Резолюцію слухань, яка має рекомендаційний характер, секретар міськради пообіцяв винести на розгляд сесії міськради цієї середи, 23 червня.

Активісти тим часом обіцяють не припиняти акцій протесту. Тим більше, що територія вирубки у лісопарку дедалі розширюється – будівельний паркан нещодавно з’явився неподалік лижної бази «Темп».