Янукович готує конституційні зміни для абсолютної влади на осінь (огляд преси)

Київ – Віктор Янукович зробив рішучий крок до абсолютної влади і має намір розширити свої повноваження, змінивши для цього Конституцію, пише газета «Нова». Вона прогнозує, що необхідні Президентові зміни до Основного закону будуть внесені вже восени. Знайти 300 депутатських голосів, які б за них проголосували, для регіоналів буде не складно. Особливо зростуть їхні шанси в разі перемоги Партії регіонів на місцевих виборах. Стаття називається «Операція на… Конституції».

Сьогодні Верховна Рада розгляне владний проект закону про вибори до місцевих органів влади. В ньому, як стверджує газета «Україна молода», Партія регіонів значно обмежує у правах і прямих конкурентів, і пересічних громадян. Законопроект пропонує низку суперечливих новацій: забороняє виборчі блоки, допускає до виборів лише «старі» партосередки, обмежує право громадян на участь у виборах, толерує «перебіжчиків» тощо. Більше про проект закону – в матеріалі «Синє» майбутнє місцевих виборів».

Аналіз взаємин опозиції та влади в Україні, починаючи з 1991 року, наводить журналістів газети «День» на невеселі роздуми. Лише кілька років після проголошення незалежності патріотична частина вітчизняного політикуму відокремлювала внутрішньополітичну боротьбу від боротьби за загальнодержавні українські інтереси. Поступово українські політики абсолютно забули про національні інтереси – головною для них стала боротьба за владу та власність, цьому завданню підпорядковані всі їхні дії. Скажімо, якщо Росія починала чергову газову або іншу атаку на Україну, то кожна з великих політичних сил прагнула дискредитувати не Росію, а своїх політичних опонентів усередині України й нашкодити, в першу чергу, їм – залишаючи поза увагою інтереси всієї України. Більше про самоїдство українців – у матеріалі «Де закінчується Янукович і починається Україна?».

Ставши занадто нестабільною валютою, євро перестав бути надійним засобом зберігання заощаджень, стверджує газета «Факти». Після різкого падіння на початку червня стався суто технічний «відкат» курсу і тимчасова стабілізація. Але, як попереджають експерти видання, до кінця року курс євро може знову знизитися.