У Києві протестували проти перейменування вулиці Мазепи

У суботу в Києві представники української інтелігенції та молодіжних громадських організацій утворили живий ланцюг між площею Слави та мурами Києво-Печерської Лаври, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Таким чином вони висловили свій протест проти рішення Київської міської ради перейменувати більшу частину вулиці Івана Мазепи на вулицю Лаврську.

На думку учасників акції «Мазепа Forewer!», позбавлення імені Мазепи вулиці, на якій більшість храмів та будівель створена зусиллями і на кошти гетьмана, є актом приниження київської громади.

Учасники акції також підписали звернення до київської влади з вимогою повернути вулиці належну їй назву. Лист підписали академік В’ячеслав Брюховецький, правозахисники Левко Лук’яненко та Євген Сверстюк, письменники Оксана Забужко та Юрій Андрухович, музиканти Святослав Вакарчук і Сашко Положинський.

У четвер Київська міська рада на пропозицію представників Української православної церкви, що в єднанні з Московським патріархатом, вирішила перейменувати значну частину вулиці Івана Мазепи на вулицю Лаврську. При цьому необхідні для цього рішення громадські слухання проведені не були.