ООН вказує на необхідність підвищення пенсійного віку в Україні

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй вказує на необхідність підвищення пенсійного віку в Україні. Про це сказав постійний представник ПРООН в Україні Олів’є Адам, оприлюднюючи дослідження «Демографічні й фінансові передумови пенсійної реформи в Україні: прогноз до 2050 року».

«Оптимальне рішення – підвищення пенсійного віку для того, щоб не було тиску такого величезного на українську пенсійну систему», – заявив представник ООН.

За його словами, ПРООН вітає наміри влади України провести пенсійну реформу, однак для того, щоб підтвердити її необхідність, ПРООН разом з Європейським Союзом провело зазначене дослідження.

Зокрема, у звіті мовиться, що на сьогодні в Україні – один із найвищих показників співвідношення пенсійних витрат до ВВП, що становив в 2009 році 18%.

При цьому, при нинішній тенденції демографічного розвитку країни, уже до 2025 року кількість платників внесків у Пенсійний фонд зрівняється з кількістю пенсіонерів, а до 2050 року кількість пенсіонерів перевищить платників на 25%, мовиться в дослідженні.

Таким чином, за даними експертів, при збереженні чинної системи пенсійного забезпечення дефіцит власних коштів ПФ в 2025 році становити 12%, а в 2050 – 30%.

У дослідженні зазначається, що є кілька шляхів збереження стабільності пенсійного забезпечення, зокрема підвищення розміру пенсійного внеску, збільшення дотації з бюджету або введення нових податків, зниження розмірів пенсій у порівнянні з доходами працюючого населення, а також підвищення пенсійного віку.

ПРООН наголошує, що реформування пенсійної системи й збільшення пенсійного віку хоч і є непопулярним, однак цим шляхом зараз проходять практично всі країни Європи.