Іран закликає ЄС і США врегулювати ядерну суперечку з ним

Влада Ірану заявляє, що Європейському Союзу і США варто врегулювати суперечку з Тегераном щодо його ядерної програми через пропоновану угоду з обміну палива, а не посиленням санкцій.

Голова іранського відомства з атомної енергії Алі Акбар Салегі в ефірі державного телебачення заявив, що угода, підтримувана Туреччиною, має бути використана як можливість врегулювати ядерну суперечку.

Така заява прозвучала в той час, як міністри закордонних справ країн ЄС зустрічаються, щоб схвалити нові санкції проти Тегерана на доповнення до санкцій ООН, запроваджених 9 червня.

Виконувач обов’язків голови МЗС Бельгії Стівен Ванакере заявив, що санкції ЄС будуть потрібні, якщо Іран продовжуватиме відмовлятися від діалогу.

Угода, якої досягли в травні Іран, Туреччина і Бразилія, передбачає, що Тегеран має відправляти 1,2 тисячі кілограмів низькозбагаченого урану до Туреччини в обмін на високозбагачений уран.

Водночас західні держави відкинули цю угоду, оскільки Іран також наполягає на тому, щоб щоб одночасно продовжувати самостійно збагачувати власний уран до високих рівнів.