КВУ: якщо Янукович не підпише закон про вибори до неділі, вибори пройдуть за старим законом

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко в ефірі Радіо Свобода заявив, що для підписання закону про місцеві вибори залишилося чотири дні.

«Якщо закон про місцеві вибори не буде підписаний до 1 серпня, з 2 серпня у нас розпочинається виборча кампанія за чинним нині законом із чисто пропорційною системою, де зовсім інший принцип формування територіальних виборчих комісій, зовсім інший принцип висування і так далі – так, як у нас відбувалися вибори в 2006 році», – сказав Черненко.

Парламент ухвалив у цілому закон про місцеві вибори 10 липня. Зокрема, Верховна Рада визначила, що вибори депутатів Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50% – за списками політичних партій, а 50% – за мажоритарною системою відносної більшості).

Виборчий процес буде тривати 50 днів. Територіальні виборчі комісії будуть формуватися за поданнями місцевих організацій, представлених в поточному скликанні Ради політичних партій.

На розгляд понад 1300 поправок до законопроекту в парламентаріїв пішло шість годин. Під час розгляду цього законопроекту фракція БЮТ залишила сесійну залу на знак протесту проти того, що поправки від цієї політичної сили не були враховані.

Член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук звернулася до Президента з проханням не підписувати цей закон через його неконституційність і закликати парламент доопрацювати документ.