Мiнфiн і правоохоронці перевiрять держбанки

Мiнiстерство фiнансiв України, Головне контрольно-ревiзiйне управлiння разом iз правоохоронними органами перевiрять дiяльнiсть державних банкiв, щоб з’ясувати причини виникнення проблемної кредитної заборгованостi, повiдомляється на веб-сайтi уряду.

«Мають провести перевiрки за кожним фактом надання проблемних кредитiв державними банками. Таке рiшення ухвалили на засiданнi комiсiї пiд головуванням вiце-прем’єр-мiнiстра Володимира Сiвковича», – йдеться в повiдомленнi.

У ньому також наголошується, що прем’єр Микола Азаров доручив мiжвiдомчiй комiсiї з питань протидiї протиправному поглинанню та захопленню пiдприємств розпочати роботу з розв’язання проблем неповернення кредитiв, виданих державними банками або банками зi значною участю держави.

Згiдно з повiдомленням, перевiрки вiдбудуться в Ощадбанку, Укрексiмбанку, Родовiд Банку, банку «Київ», Укргазбанку й Українському банку реконструкцiї та розвитку.

«При перевiрках звертатиметься увага на економiчну та юридичну обґрунтованiсть рiшень про надання кредитiв юридичним особам у розмiрi понад 10 мільйонів гривень та фiзичним особам – понад мільйон гривень», – мовиться в повідомленні.

Крiм того, перевiрятиметься причетнiсть посадових i службових осiб центральних i мiсцевих органiв влади до створення передумов для неповернення кредитних ресурсiв, отримання кредитiв пiдприємствами державного сектора економiки для використання їх у схемах штучного доведення до банкрутства.

Комiсiя також має проаналiзувати правомiрнiсть та ефективнiсть використання коштiв, видiлених Нацiональним банком України на рефiнансування банкiв.