Косово хоче визнання його незалежності в ООН

Міністр закордонних справ Косова Скендер Хюсені офіційно попросив учора Раду Безпеки ООН ухвалити нову резолюцію, яка визнала б «реальність незалежності Косова і її визнання з боку Міжнародного суду».

Міністр наполягає, щоб Рада Безпеки замінила на новий документ резолюцію, ухвалену 1999 року, яка встановлювала адміністрацію ООН як найвищий владний орган у тодішньому краї Сербії і підтверджувала територіальну цілісність Сербії з Косовом у її складі.

Міжнародний суд, найвищий судовий орган ООН, нещодавно ухвалив необов’язковий до виконання консультативний висновок, що одностороннє проголошення незалежності Косова тимчасовим органом косовського самоврядування не порушило цю резолюцію, бо в її тексті таке самопроголошення прямо не заборонялося. Суд також заявив, що це проголошення незалежності не порушило і загального міжнародного законодавства.

Натомість Сербія внесла проект резолюції Генеральної Асамблеї, яка закликає до нових переговорів щодо Косова, але прямо вже не наполягає на обговоренні його статусу.

Сербія за своєю Конституцією далі вважає Косово і Метохію за автономний край у своєму складі. У світі 69 країн-членів ООН зі 192 уже визнали Республіку Косово за незалежну державу.