Особистого пастора мера Києва вже не викликають на допити

Головний пастор церкви «Посольство Боже» Сандей Аделаджа

Дмитро Миколайчук
Київ – Особистий пастор мера Києва Леоніда Черновецього, лідер церкви «Посольство Боже» Сандей Аделаджа в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що після зміни керівництва Міністерства внутрішніх справ його більше не викликають на допити в міліцію. Раніше Аделаджу підозрювали у причетності до організації фінансової піраміди «Кінгз Кепітал», через яку потерпіли кілька тисяч українців. Чому правоохоронці втратили інтерес до найвідомішого фігуранта справи?

Міліція повідомляє: сімом громадянам, яких підозрюють у співучасті в оборудках «Кінгз Кепітал», висунуте обвинувачення у шахрайстві. Двох із них заарештували, решта дали підписку про невиїзд. Імен правоохоронці не називають, посилаючись на таємницю слідства.

Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Зима, під час прес-конференції, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, не підтвердив і не заперечив, що одним із сімох підозрюваних є лідер церкви «Посольство Боже» Сандей Аделаджа.

«Обвинувачення сімом особам висунуто. Двоє заарештовані, п’ять перебувають на підписці. Це спільники. Якщо виникне необхідність, то прийме суд рішення щодо арешту, кого потрібно буде в ході розслідування. Але на сьогодні передчасно казати, хто буде коли заарештований. Вони сьогодні в полі зору, і слідчі дії тривають. Скоріш за все, по цим справам йде шахрайство», – відповів він.

Раніше у МВС Сандея Аделаджу називали співучасником шахрайських оборудок, який закликав своїх вірян вкладати кошти у «Кінгз Кепітал».
Через діяльність цієї фінансової піраміди понад три тисячі українців позбулися близько ста мільйонів гривень. Багато з них, роблячи внески на рахунки шахраїв, продавали власне житло.

Аделаджа може стати розмінною монетою – політолог

Пастор Сандей Аделджа звинувачення на свою адресу відкидає і каже, що востаннє його викликали на допит у цій справі ще на початку нинішнього року. Тому, на сьогоднішній день, духівник київського мера висловив упевненість у тому, що з боку правоохоронних органів йому нічого не загрожує.

«Я мешкаю в Україні, в місті Києві. Я нікуди не збираюся від'їжджати і не збираюся сідати до в’язниці. Я не шахрай. Політика МВС відома. Саме на мені вони зламають зуби», – заявив Сандей Аделаджа в інтерв’ю Радіо Свобода.

Пастор каже, що одночасно зі зміною політичної ситуації в Україні та припиненням тиску з боку МВС на мера Києва Леоніда Черновецького згасла і цікавість міліції до нього самого.

Втім, політолог Віталій Бала, вважає, що пастор відчув упевненість у власних силах зарано. Оглядач припускає, що керівництво держави домовилося про співпрацю з мером Києва, але ці домовленості можуть виявитися ненадійними і тимчасовими, а Сандей Аделаджа може стати розмінною монетою, сказав політолог Радіо Свобода.

«Якщо зараз будуть змінюватися підозрювані і коло їх буде звужуватися або розширюватися, це, буз сумніву, можна розцінювати як те, що ведуться певні торги.У тому чи іншому випадку йдуть якісь поступки. Або навпаки, це той гачок, яким, скоріш за все, чинна влада користується в стосунках із мером Києва», – зауважив політолог.

Справу фінансової піраміди «Кінгз Кепітал» розслідують від 2008 року.