Україна може запровадити мито на експорт гречки

Президент України Вiктор Янукович доручив розглянути можливiсть введення мита на експорт гречаної крупи вiдповiдно до правил Свiтової органiзацiї торгiвлi.

Як повiдомляє прес-служба глави держави у вiвторок, Янукович пiдписав доручення щодо стабiлiзацiї ситуацiї на ринку продовольчих товарiв, забезпечення доступностi для населення товарiв першої необхiдностi та запобiгання необґрунтованому зростанню цiн.

«Уряд разом з Антимонопольним комiтетом України та регiональними органами виконавчої влади має термiново перевiрити обґрунтованiсть стрiмкого пiдвищення цiн на продовольчi сiльськогосподарськi товари, зокрема на гречану крупу», – наголошується в повiдомленнi.

Чиновники також мають термiново провести переговори з країнами-експортерами гречаної крупи для забезпечення покриття попиту в Українi, розглянути питання запровадження дотацiї на посiви гречки та ф'ючерсних контрактiв на закупiвлю гречаної крупи Аграрним фондом у сiльськогосподарських виробникiв.

Крiм того, Кабiнет Мiнiстрiв зобов'язаний забезпечити складання довготермiнових прогнозiв балансiв виробництва, споживання та експорту-iмпорту сiльськогосподарської продукцiї з метою запобiгання виникненню дисбалансiв на продовольчих ринках.