«Репортери без кордонів» закликають Януковича реалізувати обіцянки

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликає Президента Віктора Янукович реалізувати свої обіцянки щодо сприяння демократизації України, про що він говорив на зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Про це йдеться в повідомленні на сайті організації.

«Репортери без кордонів» сьогодні оприлюднили доповідь під назвою «Спокуса керувати» за результатами візиту керівництва організації в Україну в липні цього року. У звіті йдеться про значне збільшення порушень свободи слова з того часу, як Президентом України став Віктор Янукович.

Упродовж свого візиту генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жульяр і керівник відділу у справах Європи та країн колишнього СРСР Ельза Відаль провели зустрічі з журналістами центральних та регіональних ЗМІ, членами журналістських організацій із захисту свободи слова та депутатами від правлячої партії та опозиції. Організації повідомили про випадки, пов’язані з фізичними нападами на журналістів, прямим перешкоджанням їхній діяльності та цензурою, мовиться в повідомленні.

Як заявляють «Репортери без кордонів», ця тенденція підтвердилася зникненням харківського журналіста Василя Климентьєва і нещодавнім рішенням суду стосовно виділення частот телеканалам ТВі та 5 канал.

Правозахисники зазначають, що виділення частот на мовлення є ключовим питанням. 30 серпня Київський апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення проти ТВі і 5 каналу, «задовольнивши позов телеканалів Валерія Хорошковського, який одночасно очолює СБУ і є членом Вищої ради юстиції».

«Цей вердикт став ударом по незалежності телебачення та Нацраді з питань телебачення і радіомовлення. «Репортери без кордонів» розглядають його як цензуру, спрямовану проти двох телеканалів, які найбільш критично ставляться до влади», – йдеться у заяві організації.

30 серпня, під час обговорення громадянських свобод в Україні з канцлером ФРН Анґелою Меркель, Янукович заявив, що він «найбільше зацікавлений» у тому, щоб процес демократизації України відбувався успішно. «Репортери без кордонів» сподіваються, що «ці обіцянки є реальними, і що буде докладено максимум зусиль для того, щоб пролити світло на зникнення Климентьєва, уникнути безкарності і перешкод, якими запам’яталось розслідування викрадення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе».

«Репортери без кордонів» заявляють, що відкриті до діалогу з українськими політиками і скоро повернуться в Україну, щоб зустрітись з Януковичем на його запрошення.