Президент Обама пропонує шляхи поліпшення економіки США

Нью-Йорк – Президент Сполучених Штатів Барак Обама виступив у штаті Огайо з промовою, присвяченою планові поліпшення американської економіки, яка надто повільно, на його думку, виходить із стану рецесії. Президент запропонував низку нових заходів з метою сприяння економіці країни.
До Огайо Обама привіз пакет нових економічних заходів. Він містить три чільні пропозиції. Перша – інвестувати 50 мільярдів доларів із метою реконструкції та ремонту транспортної інфраструктури. Обама уникав терміну «економічні стимули».

«Ми все ще маємо тисячі залізниць, залізничних колій, злітно-посадочних смуг, що потребують ремонту й оновлення. Інженери, економісти, губернатори, мери міст усіх політичних кольорів вважають, що якщо ми хочемо бути конкурентноздатними у глобальній економіці, ми повинні відбудувати цю життєво важливу інфраструктуру. Нема сенсу в тому, щоб Європа чи Китай посідали швидкіші потяги чи найсучасніші аеропорти. Ми хочемо, щоб Америка будувала їх саме тут, в Америці», – сказав Обама.

Друга пропозиція Обами – не оподатковувати видатки бізнесів на наукові, технологічні та виробничі розробки.

Третя пропозиція передбачає стовідсоткове списування з податків до кінця 2011-го року закупівлі підприємствами нового устаткування й створення нових виробничих площ.

Разом з тим, Обама прагне зробити постійним скорочення податків для малозабезпечених родин. Але, за його планом, не буде відновлено скорочення податків для тих родин, що заробляють понад чверть мільйона доларів на рік (це приблизно по 20 800 доларів на місяць).

Обама стверджує, що низькі податки для заможних родин додають 700 мільярдів доларів до національної заборгованості країни. Інше питання – чи демократична більшість у Конгресі погодиться ухвалити пакет економічних пропозицій Білого дому напередодні виборів, які, за прогнозами соціологів, не обіцяють правлячій партії значних успіхів.

Промова як реакція на критику з боку республіканців

Місцем для виступу Барак Обама обрав коледж поблизу Клівленда, штат Огайо, на Середньому Заході країни.

Місце обрано невипадково. Саме у Клівленді нещодавно виступав Джон Бейнер, лідер республіканців у Палаті представників Конгресу.

Бейнер звинуватив демократів у браку адекватних заходів для поліпшення економіки та зниження рівня безробіття.

Підкресливши, що економічні стимули обсягом понад 800 мільярдів доларів не далі відчутних результатів, республіканський лідер риторично запитав: «Де нові робочі місця?».

Справді, замість скорочення до 8 відсотків цього літа, як передбачав Білий дім, безробіття зросло до 9,6 відсотка. Між тим, на початку листопада американці переобиратимуть увесь склад Палати представників і третину Сенату.

«Ми свідомі того, який сезон надходить у Вашингтоні», – сказав прес-секретар президента Роберт Гіббс.