Смішні ідеалісти й ботани-шпигуни

Людина таки істота недосконала. Принаймні, деякі представники роду людського, чомусь не хочуть коритися законам виживання й просто тихо гріти своє місце під сонцем. Вони весь час лізуть туди куди їх ніхто не просить і цікавляться тим, що жодну нормальну людину взагалі не має обходити.

Ну кому може бути цікаво, що там насправді відбувалося більше ніж півстоліття тому – у далекому 41 році у Львові, якщо зараз гречка коштує 15 гривень за кіло у столичному супермаркеті? Кому?!

Та нікому, окрім ботанів-очкариків та жменьки вихідців із ГУЛАГу.

Першим і пива не треба, а лише дай покопатися у якихось історичних папірцях і надибати там якусь дрібничку, якій гріш ціна на науковому базарі.

А другим уже давно нічого не залишається як просто шукати приводу нагадати про своє існування і про свою славну боротьбу із системою.

Ботани бігають по архівах, здувають пил з папок, гортають жовті дрібно списані папірці і уявляють себе великими дослідниками.

А політв’язні збираються разом з нагоди чергового ювілею когось із своїх співкамерників і намагаються пояснити самим собі та може ще кільком неофітам – задля чого ж вони змарнували свою молодість за ґратами, а дехто й життя там залишив.

Смішні й перші й другі. Особливо з висоти сидіння кадилака чи броньованого мерседеса.

Смішні і мабуть тому небезпечні. Бо чим ще тоді пояснити таку невгасиму, таку неослабну, таку живучу навіть у новому тисячолітті, увагу системи до цих смішних – істориків, художників, поетів, письменників…