Організації журналістів закликають відновити встановлення замовників убивства Гонгадзе

Міжнародна федерація журналістів, Британська спілка журналістів, Фундація Гонгадзе та Інститут масової інформації закликають українську владу відновити розслідування щодо встановлення замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе, повідомила сьогодні виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

«У зв’язку з 10-ми роковинами трагічної смерті Георгія Гонгадзе ми ще раз закликаємо владу переглянути та відновити розслідування справи про замовників вбивства Гонгадзе, гарантувати притягнення до суду замовників цього злочину, порушити кримінальну справу стосовно найвищих посадових осіб, які спеціально перешкоджали слідству», – процитувала вона текст заяви на прес-конференції в Києві.

Організації також закликають владу унеможливити переслідування та насильство над журналістами в Україні. Вони висловлюють занепокоєння тим, що справжні замовники вбивства можуть піти від відповідальності, а плівки майора Миколи Мельниченка так ніколи і не допоможуть з’ясувати всі обставини вбивства Георгія Гонгадзе, мовиться в заяві.

Сьогодні сповнюється 10 років із дня зникнення Гонгадзе 16 вересня 2000 року.

Днями Генеральна прокуратура оголосила, що досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього генерала міліції Олексія Пукача у вчиненні вбивства Георгія Гонгадзе закінчується і що мати загиблого журналіста, дружина та їхні адвокати можуть почати ознайомлення з матеріалами цієї справи, щоб її можна було відтак передати до суду.