Глава Пентагону бачить прогрес в афганській кампанії

Міністр оборони США Роберт Ґейтс висловив припущення, що американська військова стратегія в Афганістані працює і зі стриманим оптимізмом відзначив досягнення певного прогресу.

Сполучені Штати додатково розмістили в Афганістані 30 тисяч солдатів. Ґейтс навів слова командувача силами США і НАТО, генерала Дейвіда Петреуса, який вважає, що військові зусилля «на правильному шляху».

У четвер у Вашингтоні на спільній прес-конференції з французьким колегою Ерве Мореном міністр оборони США назвав однією з причин оптимізму зростання «чисельності і якості» афганських сил, які наступного року мають перебрати на себе відповідальність за безпеку в країні

«Один із визначальних параметрів, про які ми говорили рік тому, – зростання чисельності і якості афганських національних сил безпеки. Зараз ми бачимо значне поліпшення стану афганської національної армії і в питанні чисельності, і в питанні якості», – сказав Роберт Ґейтс.

Водночас глава Пентагону закликав до обережності, кажучи, що боротьба з талібами буде жорсткою і ще чимало солдатів коаліційних сил можуть загинути в Афганістані.

Він додав, що ситуація має бути стабільною протягом наступних чотирьох-шести місяців, перш ніж офіційні особи зможуть з упевненістю сказати, що цілей війни досягнуто.

Ґейтс також вважає, що афганська влада має «придатний і компетентнй» план гарантування безпеки під час призначених на суботу парламентських виборів. Міністр оборони США очікує, що результати можуть бути оскаржені політичними конкурентами, але сподівається, що голосування «заслуговуватиме на довіру».